Важни промени за животновъдството през 2015 г. одобри Консултативният съвет

Директни продажби ще могат да се извършват и от млечните ферми от 2-ра и 3-та категория, пасищата и ливадите ще се ползват само от сектора

Консултативен съвет по животновъдство

Консултативният съвет по животновъдство одобри тази вечер важни промени на няколко наредби и на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които ще влязат в сила през 2015 г. На срещата в земеделското министерство бе отчетено, че до момента секторът е получил 130 млн. лв. Изцяло преведени са евросубсидиите по Схемите за специфично подпомагане, а в началото на 2015 г. ще бъде изплатен и остатъкът от 30% от националните доплащания.

МЗХ ще промениНаредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Предвижда се киселото мляко, сиренето и кашкавалът, предназначени за детските заведения и училищата, да са произведени по БДС, месните продукти, брашното и хлябът да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата – по браншови стандарт. Въвежда се и териториалното ограничение при доставка на определени храни, като се цели осигуряването на свежи продукти, които са от особено значение за здравословния начин на хранене при децата в детските градини и учениците.

Предлаганите промени в Наредбата за директните продажби на продукти от млечните ферми предвиждат в обхвата на наредбата да се включат и фермите от 2-ра и 3-та категория. Изискването е те да повишат качеството на произвежданото мляко. Премахва се и ограничението птицевъдите да продават директно не повече от 40% от дневно добитите яйца.

Предвиждат се и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които касаят реда за отдаването на ливади и пасища на животновъди без търг или конкурс. Ливадите, пасищата и мерите от общинския и държавния фонд ще се разпределят на фермерите в зависимост от притежаваните пасищни животни. Останалите свободни земи ще бъдат включвани в търг, в който ще могат да участват само собственици на пасищни животни. В случай че останат още свободни имоти, ще има втори търг, в който няма да има ограничение за участниците.

По време на Консултативния съвет беше представен и проект на Наредба за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти. С предложения проект се цели да се създадат предпоставки за устойчивост и развитие на пазара на млякото след приключване на квотната система на 31 март 2015 г.

 

Leave a Comment