Пенсионният модел на ГЕРБ одобрен с подкрепата на ДПС. Кънев е смутен

Председателят на ДСБ се запита дали някои среди в партията на Бойко Борисов не използват отсъствието му, за да го поставят пред свършен факт

photo_verybig_1206348Депутатите приеха пенсионния модел, предложен от ГЕРБ.  Той бе одобрен със 120 гласа „за”, 57 „против” и 35 „въздържали се”. Предложението беше подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, трима депутати от БДЦ(Бареков) и двама от независимите народни представители. Трите коалиционни партньори на ГЕРБ – Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ гласуваха против . 

Спорните текстове предвиждат родените след 1959 г. да могат да избират дали 5%те процента върху заплатата им да бъдат внасяни в НОИ или в частен пенсионен фонд. От 2000 г. насам това задължително допълнително осигуряване бе насочвано към частен пенсионен фонд.

Днес президентът Росен Плевнелиев обяви позицията си в специално съобщение, а именно, че подобни съществени промени в Закона за държавното обществено осигуряване трябва да се предприемат след като се проведе задълбочен анализ и обсъждане. Според държавния глава е необходим тримесечен срок за това. 

Също днес предиобед финансовият министър Владислав Горанов заплаши с оставка, ако ГЕРБ отложи новия пенсионен модел и се откаже от гласуването му в пленарна зала.

В късния следобед Радан Кънев заяви пред бТВ, че очертаващата се коалиция между ГЕРБ и ДПС по спорната пенсионна реформа му прави изключително лошо впечатление и го смущава.

Кънев се запита дали някои среди в ГЕРБ не се възползват от отсъствието на лидера и министър-председател, за да го поставят пред свършен факт. (Бойко Борисов е в Брюксел, а преди това имаше срещи с британския премиер Джеймс Камерън и с канцлера на Германия Ангела Меркел – б.р.). Според реформатора, подобна промяна на пенсионната система трябва да се извърши след като се коментира, анализира, съгласува и прогнозира като ефект. Неслучайно сегашният работещ модел бе въведен след двегодишно проучване, обясни Кънев.

В пленарна зала председателят на Демократи за силна България запита „Кога се изпи това кафе“, визирайки единната позиция на ГЕРБ и ДПС и прословутото „случайно“ кафе, което пиха Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали преди евроизборите.

 

Leave a Comment