Мярката „Млад фермер“ ще е само за реални земеделци – 3000 на брой

С предимство ще се ползват овощари, зеленчукопроизводители, животновъди и биоземеделци. Плюс ще е аграрното образование

Вчера представители на Националната асоциация на младите фермери в България се срещнаха с министър Десислава Танева и със заместника ѝ Васил Грудев в аграрното министерство. По-късно бе съобщено, че бюджетът по мярката е увеличен от 46 млн. лв. на 76 млн. и че тя ще стартира през месец май 2015 г. За допълнителна информация АгроПловдив потърси председателя на асоциацията Димитър Димитров.

Димитър Димитров Снимка на Фармер

Димитър Димитров
Снимка на Фармер

 

Г-н Димитров, какво си казахте вчера на срещата с ръководството на МЗХ?

Беше ни съобщено, че мярката ще се отвори след 15 май, но през месец май, тоест, преди новата Програма за развитие на селските райони да е одобрена официално от Брюксел.

Защо точно 15 май е визираната дата?

Идеята на министерството е средства по марката да се раздават само на реални фермери. Към 15 май приключва очертаването на площите в земеделските служби. Младите фермери, които ще кандидатстват, трябва да имат истинско стопанство, което да е регистрирано и което те да управляват. Само тогава ще имат право да кандидатстват.

Моля, изяснете. Ако някой земеделски производител отговаря на възрастовите изисквания за „млад фермер“ и иска тепърва да създаде овощна градина например, ще има ли достъп до финансовия ресурс?

Не. Ще се подпомагат такива производители, които вече имат съществуващо стопанство и то е регистрирано в службите. Парите ще се дават за разширяването и развитието му.

Кои проекти ще получат допълнителни точки и ще имат по-голям шанс?

Тези, за които е обявено, че са от приоритетните сектори – животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство, биологично земеделие.

Как ще се избегне подпомагането на множество ферми за калифорнийски червеи?

Ами, предполагам, че в изискванията няма да фигурира понятието „животновъден обект“, а примерно „селскостопански животни“.

Ще има ли области, които ще се ползват с допълнително точкуване?

Не, не ни беше съобщено за това. Мисля, че районирането ще отпадне. Преди беше наложено, за да има географски баланс при раздаването на парите. Сега обаче това най-вероятно ще отпадне.

Кое друго обстоятелство ще се смята за предимство?

Образованието. Кандидатите, които имат завършено средно или висше аграрно образование ще имат шанс за по-добро класиране.

Зарадвахте ли се на новината, че бюджетът по мярката е увеличен с 65 на сто?

Ние я знаехме предварително. Зарадвахме се, разбира се. При 76 милиона към 3000 млади фермери ще могат да получат подпомагане. То остава непроменено – по 25 000 евро на кандидат. надяваме се по-нататък да има възможност за допълнително прехвърляне на средства към нашата мярка.

Други новини от срещата?

От министерството ни поканиха да участваме в създаването на наредбите, които ще предхождат отварянето на мярката. Преди това обаче Европейската комисия трябва да одобри неформално новата програма. Вероятно през април ще започнат да се пишат новите нормативи.

 

 

1 Comment

  1. нов каза:

    в такъв случай, нямам шанс да бъда одобрен за млад фермер, ако не обработвам, не съм декларирал и не съм регистриран като земеделски производител….

Leave a Comment