Хладен април, облаци, слани

вали

През април ще вали и вали

Тазгодишният април ще бъде с по-ниска средната месечна температура, която ще е между 11 и 13° за страната, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11°, а за планините – от минус 5 до 3°. Минималните температури ще са минус 5 и 0 градуса, максималните – между 21 и 26.

Облачно с валежи ще е преобладаващата характеристика на времето през април според прогнозата на Националния институт по метеорологи и хидрология към БАН. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата. В равнините ще е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м. Най-голяма вероятност за превалявания има на 1-ви, към 3-5-ти, 8-11-ти, 13-16-ти, около 20-ти, към 23-ти и в края на месеца.

Последните по-масови пролетни слани се очакват през втората половина от второто десетдневие.

В началото на месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните, след преминаването на атмосферен фронт слабо ще се понижат.

По-чувствително застудяване ще настъпи в края на първото десетдневие и през второто температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Между 11 и 16-ти април в Предбалкана и по високите полета дъждът може за кратко да премине и в сняг.

През третото десетдневие ще има повече слънце, обещават метеоролозите.

Leave a Comment