Унгарец са самоубива, оставяйки кръстословица отговор за причината

Ето и първата кръстословица

Ето и първата кръстословица

На 21 декември 1913 г. първата кръстословица се появява във вестниците – в Коледното издание на The New York World, разработена от британеца Артър Уайн. Изобретателната игра на думи има огромен успех и се превръща в хит, който се публикува всяка седмица в изданието.

Когато на деветнайсет години Уайн емигрира в Съединените щати той работи за различни вестници. След като се установява в The New York World редакторът му го моли да създаде нова игра за неделната рубрика „Забавления“. Първата кръстословица, която той измисля има формата на диамант с дупка в средата и се нарича „Word-Cross Puzzle“.Името по-късно е сменени на Cross-word, а след това тирето отпада. Терминът „кръстословица“ (Crossword) за първи път се появява в речниците през 1930 г.

Ето и няколко по-интересни факти относно любимите ни кръстословици:

  • Въпреки огромния успех „The New York World“ е единственият вестник, който изготвя кръстословици в продължение на много години.
  • Изненадващо авторите на повечето кръстословици по това време са именно читателите – те изпращат толкова много до вестника, че през 1914 г. той просто започва да ги използва.
  • Състезанието по кръстословици – The American Crossword Puzzle Tournament  създадено от вундеркинда в този жанр Уил Шортс  през 1978 г., привлича стотици геймъри – от адвокати до фотографи до 80-годишни баби.
  • Кръстословиците са забранени в Париж по време на Втората световна война, тъй като те са могли да бъдат използвани за предаването на тайни съобщения на врага.
  • Твърди се, че през 1926 г. в Будапеща сервитьор се самоубива, като оставя след себе си празна кръстословица с обяснение. В бележката пише: „Решението ще ви даде точната причини за моето самоубийство, а също и имената на замесените хората.“
  • Роджър Скуайърс, който през 1978 г. влиза в Световните рекорди на Гинес като „най-плодотворния създател на кръстословици“, е публикувал повече от 66 000 кръстословици. Роджър също държи и рекорда за най-дълга дума, използвана в публикуван пъзел (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch)
  • Актьорът Сър Джон Гилгуд, който умря на 97 години, почина със завършена кръстословица до себе си и преписва дълголетието си на страстта си към кръстословиците.
  • Най-голямата публикувана кръстословица съдържа 132 020 квадрата със 12 842 указания хоризонтално и 13 128 – вертикално и е съставена от Ара Ованесян в Ереван, Армения, от ноември 2007 г. до октомври 2008 г.

Повече от сто години по-късно, изобретението на Уайн само по себе си доказва, че не е просто някакъв каприз. Книги с кръстословици могат да бъдат намерени в магазини и книжарници,  специални приложения за кръстословици могат да бъдат изтеглени и инсталирани на мобилни телефони и остроумният пъзел все още доминира рубриката „Забавления“ на най-големите вестници по света.

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment