Билката на билките – шафранът се отглежда и у нас

шафран

Шафрановият минзухар (Crocus sativus), наричан просто шафран, започва да се отглежда и у нас. Растението е една от най-древните билки в света, която се използва както за лечение на куп заболявания, така и за енергия. Най-позната е обаче като подправка. В далечни времена стойността на шафрановия цвят е надвишавала два пъти цената на златото. Но дори и сега отглеждането на шафран носи добри доходи в държавите, където традиционно се добиват реколти от него – средиземноморските страни и тези от Югоизточна Азия.

Българи, които са работили в европейски ферми, правят успешни опити да отглеждат шафрановия минзухар по родните земи. Тази седмица се заговори за Хасан Тахиров от Кърджали, основател на Асоциацията на шафранопроизводителите в България. Поводът беше участието му в семинар в град Ардино, в които са се включили и представители от Министерството на земеделието и храните. Очаква се след Нова година експерти по почвознание и растениевъдство да проучат земите около Кърджали. „Проектът е дългосрочен. Трябва да стартираме веднага и до март да сме наясно дали ще отглеждаме в страната шафран или не. Тогава полетата трябва да бъдат изорани. Нужни са 1000 дка демонстративни полета, за да може добитото количество шафран да заинтересува световните козметични гиганти“, казва пред Кърджали бг вести Хасан Тахиров.

Самият кърджалия вече е прибрал една или повече реколти шафран. Тахиров е закупил за своя сметка 45 кг луковици от Турция. Раздал е от тях в държавни опитни станции във Враца, Русе, Бял Извор, Пловдив и Кърждали, за да се види как растението реагира в различните райони на страната. Оттук нататък с подкрепата на земеделското министерство шафранът ще се отглежда върху споменатите 1000 декара полета.  От своя страна Хасан Техиров извършва просветителска дейност като се среща организирано със земеделски производители в Родопите. От Министерството на земеделието са заявили, че ще осигурят средства за семинари в цялата страна, за да се ангажират повече земеделски производители с отглеждането на тази култура.

За събудения у нас интерес към шафрана се вижда и в интернет. Вече има специална фейсбук страница bgshafran. Срещат се и обяви за продажба на луковици от растението. Цените най-често са на бройка и варират от 1 до 2.50 лева.

Как се отглежда шафранът прочети ТУК.

 

Leave a Comment