Стефан Данаилов: Затворете телевизорите по Коледа, чуйте песента

Стефан Данаилов„Скъпи приятели, още два-три дни ще има политически глупости по телевизиите в сутрешните блокове. Но след това ги затворете и пускайте само веселите предавания и песента“, пожела тази вечер на българите любимият на няколко поколения актьор проф. Стефан Данаилов. Той бе гост на бТВ.

„Майка ми имаше мечта да стана оперен певец или в краен случай гинеколог“, разказа Данаилов. Тя обаче починала твърде рано, след като той завършил гимназията. „Родителите ми бяха меломани. отбиваха се в театъра, само когато сестра ми (Росица Данаилова) имаше роли“, припомни си той. Родът на баща му бил от Райково, сега квартал на Смолян, а майка му била от Ловеч. Данаилов разказа за дядо си Димитър от „ловченската група“, който е учил във Виена. Когато го ударила склерозата, той започнал да говори само на немски. Така си и умрял, без да обърне на родния език.

„Непрекъснато някакви болежки ме налягат. Ще ме заболят я краката, а рамото или окото. Най-добре ми е у дома“, призна актьорът преподавател. „Не ми се излиза, нямам необходимост да се срещам с никого.“

Преди седмица той имаше вълнуваща среща със свои студенти от седем випуска. Тогава „мастър“ Данаилов изповядал пред една от възпитаничките си, че неговият път е на самотата. „А тя каза, че това е верният път“, вметна любимецът на българите.

По този повод разговорът с актьорът се прехвърли към Мария, съпругата му, която почина през април т.г. „Тя беше най-верният приятел. Ама, камертон! Нали знаеш какво е? Да хване верния тон“, обясни Ламбо.

Той сподели още, че много често ходи на гроба на Мария. Пали ѝ цигара, пали и за себе си. Сяда на пейката и му е добре. „Не съм я сънувал“, уморено недоволно възкликна Данаилов. Но пък негова познала сънувала Мери, която ѝ полъчала да му предаде, че тя е с него.

„Не мога да се обърна към Бог. Аз повече съм суеверен, но вярвам. Не е една моята молитва“, неясно каза някогашният Сергей от „На всеки километър“.

На въпроса защо е подкрепял Сергей Станишев, червеният депутат-актьор отговори, че е подкрепял и Лилов, и Виденов, и Първанов, а сега и Миков. „Вярвам в тази идея, колкото и с годините да не сещам социална справедливост“, с тъга заяви Данаилов.

Стотици зрители се включиха задочно в интервюто с пожелание за здраве и силен дух към чаровния актьор.- А една от тях  Светлана – го нарече „най-красивият мъж на всички времена“.

Прочети още: Хиляди непознати ми помогнаха с SMS-и: „Дръж се!“

Тайната: Иван Андонов

Leave a Comment