Над 1000 си намалиха данъците

 

агенция по приходите Пловдив

Крайният срок за подаване на данъчна декларация изтича на 30 април

1080 жители на областта са намалили размера на данъка върху доходите със застраховка „Живот“, доброволно здравно осигуряване, дарения към БЧК и културата и други, съобщиха от НАП-Пловдив. Вноските по тези направления се признават за разходи и това е послужило на данъкоплатците да поискат възстановяване на надвнесените данъци. В повечето случаи става въпрос именно за лични вноски по застраховка „Живот“, уточняват от приходната агенция.

Над 300 млади семейства, получили ипотечен кредит, също са се възползвали от правото на данъчно облекчение. При единия от семейната двойка облагаемата база се намалява с размера на платената годишна банкова лихва. За да получат данъчния бонус, клиентите трябва да представят документ от банката, отпуснала заема, в който е описан размера на направените лихвени плащания през годината.

Намалената работоспособност, която също дава право на данъчно облекчение, се доказва с решение от ТЕЛК, напомнят още от дирекцията в Пловдив.

НАП-Пловдив напомня, че за да ползва която и да е от възможностите, е необходимо данъчната декларация да е подадена в срок – 30 април и към нея да са прикрепени необходимите документи, удостоверяващи  правото на облекчение.

Leave a Comment