Частните пенсионни фондове в битка за 4-5 млн. лв. и 30 000 младежи годишно (допълнена)

Николай Марев и Даниела Петкова

Николай Марев и Даниела Петкова

30 000 младежи годишно ще трябва да плащат допълнителни задължителни пенсионни вноски. Общата сума от тях ще е 4-5 млн. лв. за година. В момента медийна и политическа битка е именно за това в каква посока да поемат техните пари – дали към НОИ или към деветте частни пенсионни фонда. Това се разбра от днешното участие на двама представители на частни пенсионни компании в сутрешния блок на Нова телевизия – Даниела Петкова (ПОК „Доверие“) и Николай Марев (ПОК „ДСК-Родина”).

Според Марев и Петкова причината за промените в осигурителната система са 8-те милиарда лева, натрупани в партидите на частните фондове за последните 14 години.

Двамата заявиха, че има нов регистриран пенсионен фонд „Утре” през лятото, зад който стои фирмата за бързи кредити – „Изи асет мениджмънт“. Те предположиха, че това също има отношение към предложените и приети проблеми. Марев и Петкова подканиха журналистите да проверят дали това е истина.

„Започна дискредитационна кампания”, посочиха двамата събеседници.

„Никой не знае какъв закон се прие”, заяви Даниела Петкова. По думите ѝ обаче ощетени ще са младежите, на които им предстои да започнат работа за първи път след 1 януари. Парите им директно отивали в солидарния пенсионен фонд, или в НОИ.

„Те ще бъдат лишени от едни пари”, коментира Петкова.

Според Николай Марев за 40 години хора със заплата 800 лева и осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, ще получават малко над 19% по-голяма пенсия от тези, които са се осигурявали само в НОИ.

Относно идеята да може веднъж отишъл само към НОИ, работещият да се върне в частен пенсионен фонд, Марев коментира, че това е невъзможно. „Това е все едно да направиш от омлет обратно яйце. Освен ако държавата не направи капиталови схеми.”

В края на миналата седмица индексите на БФБ паднаха, като така се обезцениха акциите, посочиха Даниела Петкова и Николай Марев.

По думите ѝ истинската причина е 8-те милиарда, които в момента са в частните фондове.

Двамата са категорични, че частен пенсионен фонд не може да фалира, защото парите са в банка попечител.

Новият фонд „Утре“ и другите конкуренти

В създаденото през лятото „Пенсионноосигурително дружество „Утре“ 99.99% от капитала са собственост на „Изи асет мениджмънт“, а една акция ще се притежава от Станимир Василев, който е председател на съвета на директорите на същата компания.

Това е първата компания, която получава разрешително от 2008 г. насам, когато лиценз беше даден на „Пенсионно осигурителен институт“.

Общо 4 212 072 са клиентите на частните пенсионни фондове, показват данни на КФН. Реалният брой на осигурените е по-малък, защото някои имат вноски в повече от един вид схема.

Активите под управление в сектора към края на март са 7.24 млрд. лв. Най-големият и като активи, и като осигурени лица е ПОК „Доверие“, а най-малкият към края на миналата година бе именно „Пенсионно осигурителен институт“ с около 50 хил. осигурени. Повечето от компаниите са с български собственици, които имат цяла финансова група.

Отговорът на „Утре“

„Промените ще засегнат всички пенсионно-осигурителни дружества в България и особено сега навлизащите на пазара“, заявиха в отговор изпратен до медиите от новата пенсионно-осигурителна компания „Утре“АД.

„Към момента дружеството „Утре“ не е стартирало дейност по привличане на осигурени лица и гласуваните промени ще се отразят безспорно върху дейността ни, както и на всички участници на пазара и върху много други сфери“, казват засегнатите.

Оперативният директор на „Утре“ Ивелина Кавурска заявява, че компанията също търси отговор на въпроса защо точно сега и в такива кратки срокове са били гласувани промените в пенсионно-осигурителната система и какви са причините за тях.

„Категорично заявяваме, че дейността ни е независима политически и осъществяваме дейността си в съотвествие на законите на страната“,  се казва още в прессъобщението на дружеството, което е получило лиценз през юли 2014 г.

 

 

 

Leave a Comment