Горските с увеличени заплати, синдикати и МЗХ подписаха колективен трудов договор

Синдикатите КНСБ и „Подкрепа“, както и земеделският министър Десислава Танева, подписаха днес браншови колективен трудов договор на работещите в горското стопанство. Той е двугодишен и обхваща 2015-2016 г. Договорът предвижда по-високи начални заплати, на базата на които се определят и останалите възнаграждения. От страна на синдикатите събитието почетоха председателите Пламен Димитров и Константин Тренчев. Зам.-министърът на земеделието с ресор „Гори“ Георги Костов също участваше.

колективен трудов договор, сектор Гори

Министър Танева съобщи при подписването, че през 2015 г. ще се въведат единни стандарти в държавното управление в горите, които са предпоставка за надеждна реализация на заложените цели за повишаването на контрола и опазването на горското богатство.

От своя страна Пламен Димитров, председател на КНСБ, посочи, че договорът е един от най-добрите сред близо 70-те браншови и синдикални договора и е успешен пример за индустриални отношения между синдикати и работодател в лицето на държавата.

Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа” изрази удовлетворение от постигнатите по-добри условия в договора с горските предприятия.

Заместник-министър Георги Костов уточни, че за следващите две години е договорен по-висок минимален праг на социални плащания спрямо предходния период, като той е увеличен от 7 на 10%. Увеличена е и началната работна заплата, на базата на която се определя трудовото възнаграждение на всички категории персонал в горския сектор. Промяната е диференцирана по дейности, съобразно тяхната сложност и ще засегне почти всички 7000 човека, заети в сектора. Най-голямо е увеличението по отношение на квалифицираните работници в сектора и операторите на машини и съоръжения, което е направено в резултат на искане на двете синдикални организации – Федерация на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ и Националната федерация “Земеделие и горско стопанство” на КТ “Подкрепа”, страни по договора.

Leave a Comment