Традицията събира, но любовта превръща Бъдни вечер в свят празник

Традицията ще събере семействата около трапезата и дано за всеки има стол около нея тази вечер. Топлата koleda2012_00 питка със свещ, уханието на тамян, витите сармички, бобът, житото и всичко, което се слага на бялата покривка обаче няма да е достатъчно за празника. Без любов нищо не е достатъчно.

Ще е хубаво, ако някой каже молитвата „Отче наш“. Тя е част от традицията и поне на Бъдни вечер се произнася словото, в което има и молба, и упование, и признание, че в крайна сметка Бог решава и за хляба, и за щастието. Молитвата е и любов, и притежава силата да оплете със светли нишки хората около трапезата. Защото без любов нищо не се услажда достатъчно.

Бъдни вечер, КоледаНа Бъдни вечер оставяме и празен стол за най-скъпите ни хора, които вече не са между нас. Но в тази свята нощ ако си спомним с любов за тях и ако ги прегърнем от сърце, те може би, може би, ще застанат някъде – в светлината на свещта, в дима над тамяна, на празния стол. И може би, може би, ще усетим, че са с нас и ни се радват.

Тази вечер си е и весел празник в семейството. Повод да си разкажем това-онова, да се посмеем, да си спомним, да си споделим плановете, абе … всичко може. Само лоши думи не могат.

И колко е хубаво, че утре сутрин или след полунощ идва ред на подаръците. А още по-хубаво е, че на другия ден празникът продължава. Няма работа, няма бързане, няма нерви, защото Коледата е за хората.

А дали на Бъдни вечер срещу Рождество Христово небето се отваря и пожеланията се сбъдват, това е друг въпрос. От нас се иска никога да не оставяме без мечти и без надежда, че рано или късно ще се сбъднат.

АгроПловдив ви пожелава здраве, любов и мечти! 

А ето и молитвата:

Отче наш, Който си на небесата! 
Да се свети Твоето име, 
да дойде Твоето Царство, 
да бъде Твоята воля, 
както на небето, тъй и на земята; 
насъщния ни хляб дай ни днес, 
и прости нам дълговете ни, 
както и ние прощаваме на нашите длъжници, 
и не въведи нас в изкушение, 
но избави ни от лукавия; 
защото Твое е царството,
и силата, и славата вовеки.
Амин. 
 

 

 

Leave a Comment