Оранжерийните производители на протест: Кой оряза субсидиите ни с 2/3?

В края на 2014 г. помощите за оранжерии са били намалени от 750 на 250 евро за декар, твърдят от бранша

оранжерии на ГрийнсОранжерийните производители са решени да протестират в края на седмицата, ако Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не опровергае информацията, че в последните дни на 2014 г. обещаните за бранша субсидии са били драстично орязани. Това стана ясно от репортаж на Нова телевизия от село Куртово Конаре.

Според оранжеристите определената за тях субсидия от обвързаните плащания е намалена от 7 459.63 евро/ха ( 747.96 евро/декар) на 2500 евро/ха (250 евро/дка). Така директните плащания за бранша са съкратени с две трети (66.6%). „Кой ни взе парите“, ще е главният въпрос в протеста.

„Научихме за новия размер на помощите от дискусията в парламентарната комисия по земеделие, в която участваха представители на секторите плодове и зеленчуци, министър Десислава Танева и заместникът ѝ Васил Грудев, както и депутати“, обясни пред АгроПловдив секретарят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАБОП) Георги Камбуров.

На 19 декември от името на Управителния съвет на асоциацията е било изпратено писмо до аграрния министър Десислава Танева и до председателя на парламентарната земеделска комисия Румен Христов. В него БАПОП настоява да се запазят финансовите параметри на гласуваната от работната комисия Схема за обвързаните производства.  До момента обаче нито министерството, нито парламента са изпратили отговор.   

Схемата бе публикувана през август миналата година на сайта на МЗХ и това бе вариантът, който Брюксел трябваше да одобри. По официални данни в страната оранжериите заемат около 10 000 дка, като фиксираните по схемата площи за подпомагане през 2015-2020 г. са 1060 ха при добив от 74.50 тона/ха.

Извадки от писмото на БАПОП, изпратено до министър Танева и председателят Христов на 19 декември:

Във връзка с проведеното изслушване на 17.12.2014г. в Парламентарна комисия по земеделие и храни относно „Схема за обвързано с производството подпомагане на производителите на плодове, зеленчуци и картофи в България” … се обръщаме отново с молба към Вас и членовете на комисията  при вземането на решения да бъде обърнато внимание на следните особено важни за  нас моменти:

  1. Повдигнатият от нас дебат бе за  преразглеждане на разпределението на бюджета за обвързаното с производството подпомагане между сектор „Животновъдство” и сектор „Плодове и зеленчуци”,  с разписана за нотифициране подкрепа в съотношение 62%:38%, за което няма да променим становището си.

На заседанието ние, представителите на БАПОП ( Красимир Кичуков – Председател на УС и Велин Георгиев – Председател на КС)  посочихме, че това разпределение е крайно несправедливо, недостатъчно обосновано с обективни доводи и определено смятаме, че е  насочено към унищожаване на сектор „Плодове и зеленчуци” в България.

  1. Смятаме, че по време на заседанието изказванията бяха изместени в посока преразпределение на средствата в подсекторите на сектор „Плодове и зеленчуци”, който въпрос (държим да отбележим) отдавна е решен и договорен  между участниците в сектора (имаме подписано предложение, което сме изпратили на Министъра на земеделието и храните с вх. № 15-258/28.07.2014г.).

Искаме да подчертаем, че прочитайки забележките на Европейската комисия към ПРСР никъде не е направен коментар за високия размер, разпределен за развитието на оранжерийното производство по отношение на обвързаното с производството подпомагане, както докладва Зам.министър В.Грудев. По този начин бяха подведени и манипулирани присъстващите на изслушването. Неистина беше и неговото твърдение, че е поставен таван за съотношение  5:1 на помощта към  производството, т.е:  оранжерийно : полско зеленчукопроизводство.  

На работната среща в Министерството на земеделието и храните легитимните представители на НПО от сектор „Плодове и зеленчуци” постигнахме съгласие -споразумение и подписахме горепосоченото предложение към Министъра на земеделието и храните за разпределяне на средствата от обвързано с производството подпомагане между „оранжерийно производство”, „овощарство” и „зеленчукопроизводство, в т.ч. картофи”, както следва:

  1. Подсектор „Оранжерийно производство”       – 20% /7 907 209 € за 2015г./
  2. Подсектор „Овощарство”                                   – 44% /17 395 859 € за 2015г./
  3. Подсектор „Зеленчукопроизводство”               – 34% /14 232 976 € за 2015г./ 

Това споразумение бе подписано след обсъждане и приемане от страна на представителите от всички групи на сектора на основните аргументи в полза на отделяне на оранжерийното производство в отделна схема, както и на аргументите за определения размер – 20% от помощта, поради следните особености :

–          разходите за оранжерийно производство (в т.ч. инвестиционни разходи чрез годишните отчисления на амортизациите), надвишават десетки пъти разходите за полско производство (приблизително над 30 пъти, а не 5 пъти, каквото становище бе изразено вчера на срещата в Комисията по земеделието и храните);

–           оранжерийното производство подсигурява целогодишна трудова заетост и изисква последователно обучен персонал за производството, за разлика от полското земеделие. Секторът осигурява заетост на над 15 900 работници и служители. Това обуславя значително по-високите разходи за заплати и осигуровки в сектор „Оранжерийно производство”;

–          оранжерийното производство подсигурява над 25% от производството на сектор „Плодове и зеленчуци” в страната (данните са от отдел „Агростатистика“ на МЗХ, видни от  www.mzh.government.bg);

–          високите производствени разходи в сектора са свързани главно с високите разходи за отопление, които формират близо 70% от себестойността на продукцията. 

  1. На заседанието на Комисията, която председателствате, с учудване разбрахме, че намерението на МЗХ е да намали от 7,9 млн. € на 2,5 млн. € обвързаната подкрепа за оранжерийните производители на зеленчуци, за да се спази някакво съотношение 5:1 спрямо полските зеленчукопроизводители. Държим да подчертаем, че такова условие никъде НЕ Е записано в нормативната база и не ни е предоставян такъв документ за разглеждане и обсъждане.

Поради постоянните контакти, които имаме с колегите от съседните балкански страни (членове на Европейския съюз) Ви информираме, че аналогичната помощ подсигурена в Румъния е 660 евро/дка – за стоманено-стъклени (отопляеми) оранжерии и 330 евро/дка – за полиетиленови оранжерии. Очевидна е разликата и отново предлагаме този въпрос за преразглеждане и доуточнения на всички нива.

Основният повод за такова искано преразглеждане и отстояване на позицията е , че трудностите, които изпитват оранжерийните производители, се изразяват най-вече в поддръжката на оранжериите (която средно годишно достига до 40 000 лв./дка), борбата с болестите и вредителите по растенията.

            В заключение искаме да заявим, че всякакво преразпределяне на средствата в Сектор „Плодове и зеленчуци” ще доведе до допълнително задълбочаване на несправедливостта на обвързаното с производството подпомагане, ще противопостави и  настрои  представителите на отделните членове (браншови организации и асоциации).

БАПОП настоява да не се променя начина и размера на подпомагането за сектор „Плодове и зеленчуци“ , изпратен за нотификация към 01.08.2014г., за което сме постигнали разбирателство между организациите от сектора: 20% за оранжерийно зеленчукопроизводство, 44% за овощарство и 34% за полско зеленчукопроизводство от цялата сума 39 536 044 € за 2015г. В противен случай започваме всички законоразрешени протестни действия.

Leave a Comment