Богоявление е!

355409_651_367Днес е един от най-големите християнски празници – кръщаването на Иисус от  свети Йоан Кръстител  в река Йордан. Според Новия завет небето се е отворило и Бог е посочил Иисус като свой син. Затова и празникът се нарича Богоявление. Йордановден се празнува като ден на светлината и просвещението.

Светото кръщене е едно от седемте тайнства на християнската вяра, при което човек се очиства от греховете. Смята се, че дори новородените носят бремето на първородния Адамов грях и затова колкото по-рано се кръсти детето, толкова по-добре. Хората вярват, че в нощта преди Богоявление небето се отваря и Господ изпълнява желания.

Ритуалите преди Йордановден и навръх празника са свързани с неговия основен смисъл – освещаването на кръста, водата и целия свят. Народът ни нарича този ден още Водици, Водокръщи и др.

Старите българи вярвали, че точно в полунощ реките спират да текат и стават лековити.

На Богоявление след църковната служба с тържествено шествие се отива на реката и попът хвърля кръста. За него скачат нечетен брой младежи. Който успее да го открие, ще бъде здрав и щастлив. Хваналият кръста получава дарове отвсякъде. Кръстът може да се откупи с наддаване.

Според поверията, ако замръзне китката, с която ръси попът, ако е облачно или вали сняг на парцали, годината ще е плодородна.

От светената вода се носи вкъщи, ръси се, пие се за здраве, пази се за лек през годината. След връщане от църквата насред къщата се слага брадва с острието нагоре и се прескача, за да се спрат болестите.

Към постните ястия на празничната трапеза се прибавят орехи, жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна питка, сърми, пълнени чушки, вино.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

Днес именници са всички, които носят имената Йордан, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Божидар, Росица, Росен и техните производни.

Leave a Comment