Финансират участие в местни животновъдни изложения

животни

Подкрепата е само за чистопородни животни

Европейската комисия одобри три схеми на държавна помощ в сектор „Животновъдство”, съобщи МЗХ. Предвидена е помощ за участие в Специализирана изложба по млечно говедовъдство – гр. Сливен, в Национално говедовъдно изложение – отново в Сливен и киноложки изложби. Сумите ще покрият 100% от разходите.

Финансовата подкрепа цели популяризиране постиженията и възможностите на породите говеда – Черношарена порода, Кафява порода, Монбелиард и Симентал, Българско родопско говедо, Джерсея и местни породи. Българското овчарско куче пък е включено, за да се покажат достиженията в селекцията, за обогатяване на знанията и засилване на контактите в рамките на мероприятията.

Бенефициенти на помощите са малки и средни предприятия в животновъдството, регистрирани като земеделски производители, които развъждат чистопородни  животни под селекционен контрол на асоциации за съответните породи животни.

Помощите се предоставятчрез субсидирани услуги от асоциации и не включват директни плащания на парични суми към земеделските производители.

Достъп до помощите имат онези животновъди, които изпълняват развъдна програма за чистопородно развъждане на животните. Като изискване за участие в изложенията е регистрираният земеделски производител да притежава сертификат за произход, доказващ породната принадлежност на животните.

Помощите могат да се прилагат до 31.12.2013 г.

Leave a Comment