С 22 млрд. € годишен оборот производството на краве мляко в Германия процъфтява

С 2 млн. е спаднал броят на кравите за четвърт век

кравиПроизводството на краве мляко в Германия си остава най-процъфтяващият сектор от хранителната индустрия с годишен оборот от 22 млрд. евро. Това пише порталът agrarheute.com, позовавайки се на електронното издание на „Шпигел”. За това допринасят близо 90 000 стопанства в страната, които се занимават с производството на мляко.

Средно една крава в страната дава по 7.3 тона годишно. (В България средногодишният млеконадой от крава е 3.7 тона – б.р.)  Въпреки това във федералната република се наблюдава спад в броя на кравите. Ако в началото на 90-те години броят им е възлизал на 6 млн., в момента те са едва 4 млн. животни. Почти половината или 47% от млякото отива за производството на сирене, други 15% за масло, и 32% се продава за пиене. Общото производство на мляко противно на намалелия брой на животните бележи увеличение от 28,6 млн. тона на 32 млн. тона.

Това се дължи на подобрения млеконадой на животните. Така с 1/5 от общото производство на мляко Германия се превръща в най-големият производител в рамките на ЕС. За експорт главно в ЕС, Русия и азиатските страни отиват 14 млн. тона мляко годишно.

Подготви: Мартин Иванов

 

Leave a Comment