Ангел Вукодинов, НАЗ: Фискът няма да спечели от нивомерите. Въпросът е: Кому е изгодно?

Промените в Закона за ДДС ще засегнат не само зърнопроизводители, но и по-големите овощари, животновъди, оранжерийни комплекси

Angel Vukodinov„Държавата, фискът няма спечелят ако фермерите – собственици на ведомствени бензиностанции – бъдат принудени да се съоръжат с нивомери и фискални устройства. Тогава трябва да приложим първия принцип на римското право и да се запитаме: Кому е изгодно?“ Така Ангел Вукодинов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), коментира промените в Закона за ДДС, публикувани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на 24 декември 2014 година. По същия повод днес НАЗ изпрати писмо до премиера и министрите на земеделието и на финансите. (Виж писмото ТУК)

„Дали законовите промени са направени в полза на производителите на нивомери, или за да подпомогнат бизнеса на дребните търговци на горива – не знам. Но при всички положения те не са в наша изгода. Нито пък ще увеличат приходите в националния бюджет“, сигурен е Ангел Вукодинов.

Подобен спор между властта и НАЗ е имало през февруари 2013 г., когато Бойко Борисов все още беше премиер. Тогава е било решено да се приложи методика за отчитане на потреблението на горива пред НАП. В продължение на почти две години методиката е доказвала ефективността си. До момента земеделските потребители на горива са обявявали в НАП по електронен път всяка доставка на нафта, като посочвали доставчика и булстата на неговата фирма. Отделно от това са регистрирали в дневниците си по какъв начин са употребили горивото. Методиката е действала безотказно и от нея са били доволни както фермерите, така и приходната агенция.

„Промените в Закона за ДДС удрят всички по-големи фермери, които са хиляди. Всеки земеделски производител, чието стопанство е от няколкостотин декара нагоре, има съдове за съхранение на горивата, които се водят като ведомствени обекти или бензиностанции. И тук не става въпрос само за зърнопроизводители, но също и за по-големи животновъдни ферми, овощни градини, оранжерийни комплекси“, обясни зам.-председателят на НАЗ.

Според предварителни сметки оборудването на ведомствените обекти с нивомери ще струва 10-12 хил. лв.

Запитан какво точно означава предупреждението в писмото до премиера: „Българските земеделски производители отказват да работят в подобна вредна политико-икономическа среда“, Вукодинов замълча. А после добави без да се шегува: „Замислям се дали да не започна да работя в друга държава.“

Зърнопроизводителят е озадачен и от друго. Преди месец Бойко Борисов, Владислав Горанов и Десислава Танева се срещнали с представители на асоциацията на зърнопроизводителите. Тогава въобще не е имало и намек, че нивомерите на ведомствените земеделски бензиностанции отново ще се превърнат в актуална тема. Премиерът се обърнал към фермерите с думите, че не иска да ги прави свои врагове.

„Когато сме несъгласни с политиката, в НАЗ най-напред започваме дебати с властта. Не ръководството, а всичките над две хиляди членове на асоциацията решават как да се процедира, в случай, че не постигнем съгласие в дебатите.“ Така Вукодинов отговори на въпроса какво следва оттук нататък.

 

Leave a Comment