Има завишена практика на измами с биохрани според БАБХ

Пламен Моллов„Има основание да се счита, че има завишена практика на измами с биохрани, т.е. храни, които не са минали по схемата на контрол, но се представят като такива и съответно се продават по-скъпо. Разбира се и такива храни, които се преопаковат като биохрани.“ Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов.

Според наблюденията му това се оказва печеливш бизнес, който е почти съизмерим като норма на печалба с трафика на наркотици. 

От декември агенцията работи по сигнал на Европейската комисия за възможни измами с биохрани.

Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на проверките, обеща Моллов.

Той съобщи, че близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец, а 14 обекта за производство и търговия са затворени. Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните – това са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират. Според Моллов в българските храни може да се намери всичко – от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони.

Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди.

Девет служители на Агенцията по храните са уволнени през последната година за дисциплинарни нарушения, в това число и корупционни практики.

1 Comment

  1. Станимир АНгелов каза:

    Още ли Марияна Кукушева се разпорежда в БАХБ? Тя събира такса от производители за да им отменя направени актове от агенцията. Тези които не плащат, се сдобиват с актове. Таксите които събира изобщо не са малки.

Leave a Comment