Дали заради ЕРП-та няма пазар на тока, проверява КЗК

табела за високо напрежение

ЕРП-та пак са под високо напрежение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши проверка в офиси на енергоразпределителни дружества заради образувано  производство за установяване на картел и злоупотребата с монополно положение, забранени в чл. 15 и чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията. Целта е да се провери дали дружествата не възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите и дали не практикуват това съгласувано.

Наскоро бе съобщено, че пазарът на електроенергия е либерализиран още от 2007 г., че има 200 регистрирани търговци, но на практика свободен избор на доставчик няма.

Експерти на комисията са влезли във всичките 12 дръжества на 2-те ЕРП-та – „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД,  „ЕВН България“ ЕАД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, „ЕВН Саут Истърн Юръп“ ЕАД, „Енерго-про продажби“ АД, „Енерго-про мрежи“ АД, „Енерго-про България трейдинг“ ЕАД, „Енерго-про енергийни услуги“ ЕООД.

Проверени са били и офисите на сдружение „Асоциация на търговците на електроенергия в България“ и сдружение „Институт за енергиен мениджмънт“.

Комисията няколко пъти бе обвинявана от служебния премиер Марин Райков, че не посочва монополите и картелите в страната.

Във връзка с проверките на ЕРП-та, от КЗК уточняват, че са се самосезирали след получени сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“.

Действията на КЗК са предварително съгласувани с Главна дирекция „Конкуренция“, отдел „Антитръст, енергетика и околна среда“ на Европейската комисия, посочват от регулатора. Проверката на място е била извършена от служители на КЗК със съдействието на представители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд – София.

Предстои да се изготви анализ на резултатите от проверката, който ще покаже дали дружествата са нарушили текстове на Закона за защита на конкуренцията. Ако има бъдат отправени такива обвинения, дружествата ще имат възможността да упражнят правото си на защита, посочват от комисията.

В съобщението й не се посочва кога се очаква да приключи анализът и кога комисията ще излезе с решение.

Проверката идва ден след като премиерът Марин Райков беше в Брюксел, къдетопоиска съдействие от председателя на Съвета на Европа Херман Ван Ромпой в одита на енергийния сектор на България.

Leave a Comment