Депутатите в аграрната комисия поискаха незабавно преразглеждане на промените в ДДС

Не можем да торим, търговците не ни зареждат с газьол, ако нямаме нивомери, оплакаха се браншовите организации в Комисията по земеделие

Автор: Мартин Иванов

тракторДепутатите от Комисията по земеделие и храни изразиха днес готовност за внасяне на нов законопроект за изменение на Закона за ДДС, който бе променен в края на 2014 г. Те обявиха, че са на страната на фермерите в спора им с финансовия министър Владислав Горанов заради новото изискване за оборудването на ведомствените бензиностанции с нивомери и фискални устройства. Следващата седмица във вторник се предвижда извънредно заседание на комисията. От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) инициираха провеждане на специална работна среща с депутатите от комисията с цел обсъждане на визията за управление на сектора на земеделието.

Около 20 000 земеделски производители няма да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на нивомери, приети с промените в закона за ДДС преди Коледа, обясниха пред депутатите от НАЗ. Въвеждането на фискални устройства за отчитане на изразходваното гориво е излишно. Те не само са скъпи, но са и допълнителна финансова тежест в размер на 25-30 хил. лева за всеки производител.

От името на няколко организации на производители от различни браншове от НАЗ представиха исканията си пред членовете на парламентарната комисия по земеделие. Земеделските производители са най-потърпевши от продажбата на фалшиви горива, тъй като ивестират много средства в машини, и при зареждане с некачествено гориво, те имат допълнителни разхди за сервизни услуги. По-големите разходи, според Венцислав Върбанов от АЗПБ, са за транспорт, отколкото за инсталиране на въпросните устройства, тъй като на един трактор може да му се наложи например неколкократно зареждане на гориво по време на работа. От комисият признаха, че са проспали приемането на този текст, и поискаха от министър Танева, да проведе спешни консултации за решаване на проблема.

„Направената промяна наистина създава проблеми и тя има само информативен характер”, заяви Светла Бъчварова и също призова прегласуване на направените промени, защото малките фермери няма да се справят с тях, а единствено полза от тях ще имат търговските обекти. Според Наредба 18 до края на януари 2015 година от НАП е трябвало да се направи анализ на всички ведомствени бензиностанции, който липсва.

В момента прозводителите не торят обработваемите площи, защото не могат да зареждат горива. Причината е, че на фирмите, зареждащи с газьол също е вменено да дават гориво само на цистерни, снабдени с нивомери. От браншовите организации показаха снимки, на които се вижда, че те са принудени да слагат фискални апарати на пластмасови цистерни.

Според министър Танева никой не е искал становището на МЗХ по направените промени и в аграрното министерство не са получили мотивите за извършените промени в Закона за ДДС. „Водила съм разговори с министъра на финансите, но за сега няма резултат в насока промяна на приетия режим”, заяви тя.

„Наредбата е за абсолютно всички браншове, включително и земеделския, и преди да се вземе окончателно решение за нейния вид, не трябва да се спира работата на производителите с рестриктивни мерки”, заяви зам.- министър Васил Грудев. В петък предстои нова среща с финансовия министър В. Горанов, на която ще се уточнят позициите.  На нея освен представители на аграрното министерство, ще се включат и представители на различните браншови организации. От бранша поискаха уверението на МЗХ, че ще бъде подкрепен в дебатите с финансовото министерство за това дали трябва да отпаднат промените в Закона за ДДС.

Leave a Comment