Премиерът и министрите не спали преди Брюксел заради администрацията

Марин Райков каза: „Белене“ щеше да е катастрофа
Марин Райков

Марин Райков смята, че има фалшива конкуренция в енергетиката

Преди да отидат в Брюксел, премиерът Марин Райков, вицепремиерът и министър Екатерина Захариева и Асен Василев систематизирали цяла нощ информацията, с която ги затрупала администрацията. Обемът ѝ е бил огромен и неподреден. „Оказа се, че администрацията ни не е достатъчно ефективна“, заключи пред бТВ премиерът.

Той уточни, че на срещата с председателя на Съвета Херман Ван Ромпой не е поискал енергиен одит, а външен поглед и преценка на европейските експерти за цялостното функциониране на сектора. „Ние правим задълбочен анализ на системата, но имаме нужда от външна обективност“, поясни служебният премиер. Райков получил уверение от председателя, че не е невъзможно прехвърляне на средства от неусвоените еврофондове към програмите за младежка заетост. У нас, по негови данни, младежката безработица е 30 процента и нагоре.

Райков посочи, че очевидно има слаби моменти в нашата енергийна система, а също и неща, които фалшифицират конкуренцията. Страната ни има свръхпроизводство на енергия. „Произвеждаме 12 000 мегавата електричество, от които консумираме 4700 и продаваме 300. Определени мощности не могат да функционират системно и трябва да ги изключваме“, каза премиерът. На въпроса какво би било,ако имахме АЕЦ „Белене“, Райков отговори съвсем кратко: „Катастрофа!“

Той изрази задоволство от започналата проверка на Комисията за защита на конкуренцията в дружествата на трите ЕРП. Информира, че днес е имал среща с председателя на КЗК Петко Николов, който обявил пред него, че Комисията е разширила амбициите си. Според служебния премиер единственият шанс да паднат цените на тока е ако се осигури достъп на различни доставчици до разпределителната мрежа, така че да има конкуренция между тях.

„Монополите са само една от многото взривоопасни теми. Първата е изборите“, обобщи Марин Райков.

Според него една от главните опасности идва от съблазънта на някои политически сили да оспорят изборните резултати, ако те не им харесват. Във връзка с това премиерът припомни за изискванията си към МВР относно вота.

„Не съм избирал сам министрите, не мога да лъжа“, отговори на друг въпрос Райков. Той каза, че заедно с президента са обсъждали всяка кандидатура.

„Повече от половината министри не ми вдигат телефона, когато им звъня“, оплака се още Райков. Той обясни тази небрежност с многото задължения на членовете на кабинета.

Коментарът му за въздържаността на Европа по отношение обявяването на „Хизбула“ за терористична организация, бе дипломатичен. „Някои решиха, че острият подход към „Хизбула“ не би отговорил на интересите им“, каза премиерът. В същото време той похвали сериозната проучвателна дейност на службите за атентата на летище Сарафово. „Никой никога не ме е притискал“, отговори на въпроса дали към него е имало натиск от САЩ и Израел.

Райков определи подхода на България към Македония като европейски. „Ние искаме тази обща история с Македония да не ни разделя. Това, че в миналото сме били толкова близки, значи, че сме били едно“, отсъди той.

„Бойко Борисов ми се обади само веднъж. Изказа симпатия, да не кажа съчувствие, и подкрепа. С президента доста често се чуваме. Той ни окуражава“, внесе яснота и по друг въпрос Марин Райков.

 

Leave a Comment