Био е новият приоритет на БГ земеделието, обясни министър Танева в Берлин

 

Откриване на българския щанд на берлинското изложение

Откриване на българския щанд на берлинското изложение

„Този вид производство (био – б.р.) има все по-голямо бъдеще и затова страната ни трябва да акцентира върху неговото развитие. Не случайно в новия програмен период 2014-2020 година на Програмата за развитие на селските райони е разширен обхватът на биологичните производители, които ще могат да получават подпомагане по нея. Страната ни трябва да ги подкрепи и да съдейства за представянето на продукцията им на подобен тип форуми.“

С тези думи земеделският министър Десислава Танева  се обърна към гостите на българския щанд на изложението „Зелена седмица 2015“ в Берлин. Изложителите и министърът бяха уважени от  еврокомисаря на земеделието Фил Хоган, федералния министър на прехраната и земеделието на Германия Кристиан Шмид и управляващия кмет на Берлин Михаел Мюлероткри. Те бяха посрещнати с вино, пита, местни и млечни продукти.

Откриване на българския щанд на берлинското изложениеНа берлинския международен панаир за първи път се представят производители на биологична продукция като био телешко месо в буркани, био вина, био сладка произведени от Клисурския манастир и други. Голям интерес от страна на посетителите има и към розовата минерална вода, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

На своите гости Десислава Танева подари кошница с продуктите, с които страната ни тази година се представя на форума – панагюрска луканка, филе „Елена“, роле „Трапезица“, сладка произведени от Клисурския манастир, кашкавал и сирена, както и вино.

Leave a Comment