Над 100 наши животновъда ще се обучават безплатно в немски ферми

За да участват в проекта, кандидатите трябва да са под 40-годишни и да имат поне една година  стаж

ферма за кравиНай-малко сто български животновъда ще могат да се обучават безплатно в Германия. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, след среща с българо-германската работна група по земеделие в рамките на изложението „Зелена седмица“ в Берлин.

Обучението ще се финансира от Програмата за развитие на селските райони и ще започне след старта й през юни тази година, каза Танева. Договорката с германските експерти е, че те ще открият обучителни центрове у нас, като теоретичните модули ще са в България, а практиката си българските земеделци ще провеждат в елитни немски ферми. За да се включат в проекта, те трябва да са под 40-годишни и да имат поне една година  стаж като фермери. 

Австрия ще подкрепи искането на България за директна подкрепа на животновъдите след отпадането на квотите за млякото, каза още Танева след среща с австрийския министър на земеделието. Проблемът е, че след отпадането на ограниченията ще се стигне до свръх производство на мляко в Европа и това ще срине цените на млякото. Идеята е фермерите да бъдат подпомагани с европейски пари, като към тях ще насочат парите от глобите, плащани от държавите, които надвишават квотите си.

Leave a Comment