2,3 млн. лв. дава екоминистерството на общините за чиста околната среда

Срокът за кандидатстване с проекти е 20 февруари
Парк Аязмото в Стара Загора

Парк Аязмото в Стара Загора

2,3 млн. лева ще получат общините за реализиране на проекти по програмата „За чиста околна среда” през 2015 година. Това заяви на пресконференция днес министърът на околната среда Илияна Василева. Максималната стойност на даден проект не трябва да надвишава 10 000 лева.

Освен общини с проекти по тази програма ще могат да кандидатстват различни учебни заведения, детски градини и обединени детски комплекси. За тях са предвидени още 1,2 млн. лева, като максималната стойност на проектите ще е до 5 000 лева.

Срокът за подаване на документите е 20 февруари, а одобрените проекти ще бъдат обявени на 3 април.

Общините трябва да реализират намеренията си до ноември , а учебните заведения до октомври 2015 година.

„Ще бъдат подпомагани проекти свързани с опазване на околната среда и такива, които са част от образователния и възпитателен процес на децата”, заяви министър Василева.

Особен акцент се поставя върху проекти, свързани с учебния материал, такива за залесяване и зацветяване, за изграждане на места за отдих и почистване на околната среда. Програмата „За чиста околна среда” се реализира за 12 година поред, като от 2000 година насам по нея са одобрени 2048 проекта. Само през миналата година техният брой е бил 512.

712 млн. евро остават да бъдат усвоени по ОП „Околна среда” за периода 2007-2014 година”, заяви още екоминистърът, и изрази надежда, че това ще стане до края на годината .

„Знаете, че имаше забавяне на програмата, което попречи на общините да придвижат предложенията си”, припомни тя и допълни, че за целта на бенефициентите е било разрешено да сключат анекси към договорите, с които изпълнението на проектите е било удължено до края на 2015 година.

От МОСВ са предприели мерки за ускоряване на голяма част от тези проекти. Експертите на министерството са в непрекъснат диалог с представителите на общините и ги подпомагат при работата им. Както е известно в края на 2014 година загубите по програмата бяха намалени на 22 млн. евро.

До 15 февруари експертите на министерството трябва да представят предложения за решаване на  проблемите около концесията на ски зона Банско, съобщи още министър Василева. Още на едно от първите си заседания правителството на Борисов отхвърли решението на кабинета Орешарски за сключване на нов концесионен договор за стопанисване на ски зоната в курорта. 

Leave a Comment