Ето ги – с костюми и честни лица!

Eто ги – с костюми и честни лица. Лъвове пред камерите и недокоснати от гладната тълпа. Това са нашите ерудирани политици, които се канят да влязат пак в Парламента.

Но те са големи интриганти, а? Не вярвате ли че е така?

Добре, да започнем с новините от днешния ден.

Сергей Станишев получил на електронната си поща пълна, систематизирана информация кой политик кога е бил

пред магазин

Ако се замислим, политиците са всъщност голи

подслушван. С какъв автомобил, с какви средства и с какви тактики.

Първо, това с електронната поща е пълно пързаляне и е няма човек, който да се върже. Станишев е наясно, но знае, че ще бъде разбран – не иска да издава агентите си.

Второ, той измисли и заглавието на медиите – нова „Уотъргейт“. Добавяш един глагол, една партия и ето ти го заглавието. Бас ловя, че утре ще е на първа страница с различен кегел на буквите в, може би, всички вестници.

Така се прави преди избори.

Трето. Ами ако не е вярно?

Цветанов вече каза, че не е. Обаче Станишев размаха папка. Кое тежи повече – думите или папката. Папката е нещо материално, думите – хвърчащо. Точка за Станишев.

Прокуратурата няма да каже кой е прав веднага. Цацаров трябва да провери. В това време ние сме в безтегловност, но пък оплетени в политическите им интриги.

Така се прави преди избори.

Прокуратурата ще проверява, но вие лично имате ли ѝ доверие? Аз – не. Май че въпросът кой лъже и кой е прав – Станишев или Цветанов – ще опре до социолозите. Те трябва да кажат коя партия има по-големи шансове да състави кабинет. Ако е БСП – значи Станишев е прав. И обратното.

Но вие вярвате ли на социолозите? Аз лично – не.

Така че нещата стават още по-оплетени.

Така се прави преди избори.

В същото време по медиите се върти един скайп-разговор. Между Светлана и Оги. Това са главната редакторка на „Труд“ Джамджиева и съдружника в медията Донев – „Софарма“.

Кой и как го е прихванал този епистоларен разговор – никой не казва. Реален ли е – кой ли пък пита.

А в него има една романтична нотка – момичето Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие, се влюбило в Бойко Борисов. Между другото, доста жени са влюбени в него. Двамата се срещали в един апартамент – дори е посочена във въпросните медии улицата, на която е скривалището. Той пък – Бойко, четял на глас в компания есемесите, които тя му пращала. Негодник!

И така, какво следва от разгласата на тази пикантна информация? Според мен тя е позитивна за ГЕРБ. Все пак става дума за любов, нещо човешко. Но, тези, които са я пуснали в редакциите, не разчитат на такива като мен, а на мнозинството, което ще каже – „Не ги е срам!“ Лили Павлова май беше омъжена жена, нали? „Виж ги ти!“, ще каже критичното мнозинство.

Обаче аз се чудя този скайп-разговор измислен ли е или е реален? Сигурно десетина души в страната знаят истината, но не познавам никой от тях. Затова съм объркана. Ако е реален, кой го е прихванал. Не е Цветанов, а в такъв случай е агентът на станишев, който праща анонимни разработки на електронната му поща. О, БСП наистина е 115-годишна старица с характер! Но…

Така се прави преди избори.

И стигам до един извод извън политическата клюкарница, в която медиите са се превърнали.

Ето с такива средства, сценарии, слухове, папки, микрофони и т.н. политическата система в страната се заздравява. Протестите, които искаха да изметат партиите, губят ток, акумулаторът им пада, защото енергията им е засмукана от интриги. Ударението се измества. Вече не е върху недоволството, справедливия гняв, ограбването, корупцията и т.н., а върху разкритията на Станишев и влюбената Лили.

Така партиите столетници се подмладяват, така младите партии се освежават. Така се връща интересът към старата политическа игра. Така, изгубената царица в шаха се възстановява от една незабележима пешка, стигнала до края – до емоциите на електората.

Така се прави преди избори.

А ние лапаме мухите.

Leave a Comment