Д. Танева: Млад фермер с градина до 300 дка ще получи 140 лв./дка от директните плащания

В края на следващата седмица започва изплащането на директните субсидии, но без парите по преразпределителната схема

Десислава ТаневаКои фермери ще получат най-много средства от директните плащания? На този въпрос, зададен в студиото на БНТ днес, земеделският министър Десислава Танева отговори така: Най-много средства ще отидат при младите производители на възраст до 40 години, тъй като на тях им се полага 25% повече по схемата за единно плащане на площ. Отделно от това, ако същият млад фермер има стопанство до 300 дка, той ще се възползва от преразпределителното плащане, според което ставката е по-висока. При реална ситуация, в която младият производител отглежда плодове, той ще се възползва и от схемата за обвързаните плащания, по която ще получи още 100 лева на декар. Така сумарно същият земеделец ще се възползва от помощ в размер на 140 лева на декар по новия модел на разпределение на директните плащания. Отделно от това същият млад фермер може да получи още средства, ако е избрал да отглежда екологично градината си. Но те вече ще са по Програмата за развитие на селските райони, която ще стартира по-късно през годината.

Една от най-важните новости в общата селскостопанска политика е регистрирането на правни основания за ползването на земеделските земи, посочи в началото на интервюто Десислава Танева. От 1 март фермерите ще започнат да заявяват площите, за които са представили или акт за собственост, или договори за аренда или наем, и споразумение за ползване (на „белите петна“).

Земеделският министър потвърди, че в края на следващата седмица производителите ще получат директните плащания, но без преразпределителните, които ще бъдат изплатени през април.

На въпроса кога ще се промени „пейзажът“, в който преобладават вносни плодове и зеленчуци, Танева обясни, че в момента родното производство е на 25-30 процента от това, което е било преди 1989 г. Не можем да върнем времето назад, но с европейските и национални инструменти ще водим политика на балансиране, посочи тя.

Не всички са доволни от разпределението на средствата, съгласи се Десислава Танева и даде като пример оранжерийните производител. Тя обаче наблегна на сравнението, че спрямо предишни години, секторът на плодове и зеленчуци ще получи пет пъти по-голяма субсидия.


 

Прочети още: Съществените разлики между директните плащания в плановете „Греков“ – „Танева“

Директни плащания 2015 г. – окончателен вариант!

1 Comment

  1. gujuyouriantuoihin каза:

    Предлагам ипотеки, търговски заеми, международни заеми, лични заеми и изключителни кредити за образование Предлагам заеми за партньорства Ако наистина имате нужда от заем, опитайте да се свържете с мен.weyderbffercompan50@gmail.com

Leave a Comment