Л. Шулева: 900 хиляди българи с инвалидна пенсия са истински проблем!

Лидия Шулева„В момента заетите в производството са 1.7 млн. души. Други 500 хиляди са в бюджетната сфера. А пенсионерите са 2 милиона. Цифрите са доста тревожни. Ние нямаме друг избор освен да увеличаваме възрастта за пенсиониране. Истинският проблем обаче са 900-те хиляди инвалидни пенсионери в страната.“  Това съобщи бившият вицепремиер и социален министър от НДСВ Лидия Шулева пред бТВ тази вечер. „Това са фактите“, каза тя. Въпреки че възрастта на пенсиониране (като изключим периода на замразяването ѝ) се увеличава с по два месеца годишно и при жените тя е около 60 години, а при мъжете 63, на практика средната възраст за излизане в пенсия е 56 години. Тя е толкова ниска именно заради инвалидните пенсии.

Шулева специално поясни, че като посочва цифрата 900 хиляди инвалиди, въобще не намеква или твърди, че обявените за нетрудоспособни всъщност са получили правото за ранно пенсиониране чрез някакъв вид измама.

Бившият вицепремиер съветва управляващите да разгледат и променят начина, по който се издават удостоверения от ТЕЛК, защото няма как инвалидите у нас да са близо един милион души. Техните пенсии са една от причините за високия дефицит в НОИ.

Най-съществената опасност и тревога Лидия Шулева видя в демографската криза – най-тежкият проблем на нацията. младите хора продължават да напускат страната, пенсионерите да се увеличават, аботещите да намаляват. На следващите поколения ще им бъде още по трудно да плащат от заплатите си пенсиите.

Leave a Comment