Едва 55% от финансовия ресурс по програмата за рибарство е усвоен

Общо подадените заявления за финансиране по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” – 2007-2013 г. към 31 декември 2014 г. са 587 на стойност над 225,58 млн. евро. От тях по 561 заявления има сключени договори на стойност 103,537 млн. евро, а разплатените средства са 52,910 млн. евро. Те представляват 55% от финансовия ресурс.

Снимка от МЗХ

Снимка от МЗХ

Данните съобщи днес в Бургас зам.-министърът на земеделието Васил Грудев по време на заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” – 2007-2013 г., информираха от МЗХ.

Той поясни, че за да не бъде нулева тази година за сектора, ще бъде отправено запитване към ЕК да бъдат отворени някои от мерките по рибарската програма преди официалното ѝ одобрение. Това ще стане при условие, че се отстранят забележките и коментарите, които има Комисията по съответните мерки”, допълни още той.

Относно изпълнението на оперативната програмата за период 2007-2013, Грудев заяви, че има свободен финансов ресурс по някои от мерките, който трябва да бъде усвоен до края на 2015 година. Предвижда се да бъде направен допълнителен анализ на изпълнението на проектите, да се прецени етапът по изпълнение, в който те се намират и реалната възможност за реализирането им. При условие, че има проекти,  по които не са стартирали дейностите, финансовият ресурс от тях, може да се прехвърли по други одобрени проекти, които биха могли да бъдат завършени до края на годината. Грудев се надява, по този начин загубите по Оперативната програма за 2015 година да бъдат сведени до минимум.

Leave a Comment