180 производители нарочно са разцепили стопанствата си заради повече субсидии

ниви, ливади180 земеделски производители са разцепили нарочно стопанствата си, за да попаднат в по-изгодната позиция в схемата за преразпределителното плащане, която е част от общата европейска помощ за директните плащания. Това е установила проверка на земеделското министерство (МЗХ).

Проверките за евентуални измами започнаха, когато стана ясно, че през 2014 г. са регистрирани нови 5800 стопанства. Министерството е търсело дали новите производители не са на един и същ адрес със съществуващи, дали нямат обща банкова сметка, не споделят общ счетоводител и други признаци. Най-важният признак е ако новите производители обработват земя, която доскоро се е стопанисвала от друг.


Прочети още: Директни плащания 2015 г. – окончателен вариант!

Съществените разлики между директните плащания в плановете „Греков“ – „Танева“


 

 

 

Както е известно до 2020 г. плащанията на площ ще зависят от размера на стопанството. Най-високи ще са за фермерите, които стопанисват до 300 декара. Ако обаче те отговарят на изискванията за млади фермери, сумата се увеличава допълнително. За 2014 г. стопаните със земя до 300 дка ще получат над 44 лв./дка или с 50% повече от останалите, на които се полагат около 30 лв./дка. Осем от най-големите земеделски производители ще бъдат засегнати от правилата на преразпределителните плащания, според които, когато субсидиите надхвърлят 300 000 евро, те не се изплащат.

В момента МЗХ изработва формула, по която производителите ще бъдат проверявани за изкуствено роене през 2015 г.

Leave a Comment