Преди 110 г. беден южноафриканец попада на най-големия диамант

С първоначално тегло от 620 грама, Кулинан е бил разцепен на девет по-големи камъка и 105 малки cullinan-i-diamond-england-sceptre

На 26 януари лопатата на бедния южноафрикански миньор Томас Поуел  удря в лъскав камък. Това се е случило точно до мината за диаманти „Премиер“ на Томас Кулинан. Работниците били накарани да копаят кладенец за вода, а диамантът се намирал само на 30 см от повърхността на земята. Необработен камъкът от чист въглерод тежал 3106 карата (около 620 грама) и размерите му били приблизително 10 x 6 x 5 cm. По онова време стойността му се оценявала на 94 тона злато. Диамантът бил наречен Cullinan в чест на основателя на мината.

Експертът по диаманти сър Уилям Крукс установил, че в сърцевината на диаманта има черно петно, но като цяло, камъкът е с изключителна чистота.

Суровият диамант откупило правителството на държавата Трансваал – колония в Южна Африка на цена от 1 милион долара. То подарило Кулинан на английския крал Едуард VII. 

На своя страна кралят поръчал на най-добрият ювелир на Холандия Йозеф Аскер да раздроби с един удар на по-големи парчета огромния диамант. Последвало няколко месечно проучване как структурата на Кулинан ще реагира на подобен удар. Говори се, че майсторът Аскер се вцепенил от ужас да не стори нещо непоправимо на диаманта и го връчил на помощника си, който пък удряйки камъка, припаднал. Но в крайна сметка, делото било увенчано с успех. С още няколко удара Кулилан бил разцепен на 9 големи камъка и 105 по-малки. Шлифоването отнело две години на майстора от Амстердам. След 7 години обработката на основните камъни на “Кулинан” била завършена.   

Основните и най-големи камъка от диаманта били наречени Cullinan I и Cullinan II. По-големият Cullinan I бил преименуван на „Голямата звезда на Южна Африка“ и тежал 530,20 карата. Cullinam II пък тежи 317,5 карата. 

 Кулинан I и Кулинан II били вградени в скиптъра и имперската корона на Великобритания и се пазят в Лондонската кула на кралете – Тауър.

Cullinan-I-diamond_New

Останалите камъни са вградени в пръстен, огърлица и 3 брошки. Едната от тях, на която са Кулинан III и Кулинан IV, бе носена от Елизабет Втора на 5 юни 2012 г. на църковната служба и парада с каляски в Лондон по случай 60-годишнината от възкачването ѝ на трона или т.нар. „диамантен юбилей“.

Кулинан V е вграден в брошка, а Кулинан VII е на висулка на прекрасна огърлица от смарагди. Кулинан VI и VIII също са на брошки, а Кулинан IX, който е най-малкият от 9-те основни камъка, е поставен върху пръстен от платина.

Юбилеят на кралица Елизабет II бе повод дворът да организира диамантена изложба от 10 хиляди екземпляра в Бъкингамския дворец. На нея са били изложени брилянтите, получени през вековете като подаръци към кралското семейство.

Leave a Comment