До 31 януари самоосигуряващите се променят размера на осигуровките

Пощенските станции в Пловдивска област ще приемат от 27 януари данъчни декларации

НАП в ПловдивДо 31 януари, събота, самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП Пловдив.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Те могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица). Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя  за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от Изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез  упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

26 пощенски станции в област Пловдив ще приемат от утре, 27-ми януари годишни данъчни декларации, съобщават още от приходната агенция в Пловдив. Услугата ще функционира до края на данъчната кампания, която за дружествата продължава до 31 март, а за физическите лица до 30 април.

В готовност за прием на формуляри са 9 пощенски клона в Пловдив, два в Асеновград и по един във всички по-големи населени места – Карлово, Първомай, Садово, Раковски, Кричим, Куклен, Перущица и други.

Вариантите за подаване на годишни декларации за гражданите и бизнеса вече са, освен на място в офисите на НАП, на гише в 26 пощенски станции, по пощата като писмо (препоръчително с обратна разписка) и по интернет с електронен подпис или ПИК.

Leave a Comment