Прогнози на „Елана“ и Saxo Bank: 2015 г. ще е на златото и долара

Съотношението между еврото и щатската валута ще отразим у нас като 1.78 лв. за долар 

злато2015 г. се очертава като година на завръщане на златото, но с постепенен ръст. Всички фактори на валутния пазар сочат и към плавно поскъпване на долара. Това се откроява в прогнозите на анализаторите на „Елана Трейдинг“ и Saxo Bank, които вече за шеста година публикуват съвместно относно развитието на финансовите пазари.

Лошият период за златото е преминал – това смятат и двата екипа анализатори. Анализаторите на „Елана Трейдинг“ поясняват, че златото трябва да се разглежда като дългосрочна инвестиция през 2015 г. и може да се обмисли добавяне на актива в портфейлите на инвеститорите под формата на финансови инструменти. Това става чрез борсово-търгувани фондове (ETF) или чрез акции на компании от добива на суровината. Те се покачват силно през последните 3 месеца и ще продължат по-доброто си представяне спрямо останалите сектори през годината. Стратезите на Saxo Bank посочват, че най-ниската цена на златото, която може да се достигне през годината е 1,090 долара за тройунция, но те също така очакват през 2015 г. да се достигне най-висок годишен ръст от 2012 г. насам.

Българските експертите смятат, че ръстът на щатската валута ще бъде много по-плавен през 2015 г. и по-късно през годината курсът EUR/USD ще слезе под равнището от 1.10 (1.78 лв. за долар). Анализаторите на Saxo Bank прогнозират 1.1 EUR/USD към края на трето тримесечие с вероятност за търговия и под това ниво.

При цени от 40-50 долара за барел ще бъдат затворени много сондажи и ще има вълна от фалити, най-вече в САЩ и Канада, предвижват анализаторите. Нивото от 40 долара може да се очаква да бъде ценовото дъно за годината. Кризата в добива на суровината постепенно ще бъде преодолян, но това се очаква да започне едва през втората половина на годината. Едва тогава ще може да се види стабилизиране на цената на петрола. Експертите на Saxo Bank смятат, че най-ниските цени за петрола ще доминират първото и второто тримесечие на годината. Балансът на пазара може да се очаква по-късно през годината.

Относно фондовия пазар в България, икономистите смятат, че ако не се изтеглят средства от капиталовия пазар в резултат на пенсионни промени, капиталите ще се върнат към борсата и това ще даде тласък на индексите от 25-30%.

Според анализаторите на „Елана трейдинг“ ще бъдат интересни акциите от секторите на транспорта, добива и химическата промишленост поради намалените разходи от ниската цена на петрола. Експертите на Saxo Bank също посочват, че атрактивни ще бъдат инвестиции в активи, които могат да се възползват от освобождаването на средства за потребление заради евтиния петрол. Те насочват препоръките си към компании за напитки, цигари, козметика и др. Другата посока, на която обръщат внимание финансовите анализатори са испанските книжа, които ще спечелят от решените стимули на Европейската централна банка, с очакване за тяхното отражение върху южноевропейските капиталови пазари.

 

 

 

 

Leave a Comment