Аграрният университет събира лозари на лекция за болестите

Ас. д-р Звездомир Желев ще води отворена лекция пред лозари в четвъртък, 29 януари. В 9 часа в аудитория 8 на Лозаро-градинарския факултет на Аграрния университет в Пловдив ще започне семинарът на тема „Нови  подходи за борба с болестите по лозата“. Входът е свободен и безплатен за всеки, който иска да бъде подготвен за евентуалните болести по лозата тази година.

семинар за лозята

Темите, на които ще се спре д-р Желев, са допуснатите през 2014 г. грешки при справяне с маната по лозата, принципите за борбата срещу брашнестата мана и допълнителна информация за сивото гниене по гроздето. Преподавателят ще представи и прогнозния модел RimPro Plasmopara.

2014 г. бе изключително тежка за лозарите именно заради болестите и конкретно заради маната. За някои от лозовите стопанства годината бе нулева, други успяха да произведат към 30% от реколтата на 2013 г. Напълно опазените лозя бяха щастливо изключение от общата картина.

Чрез АгроПловдив д-р Желев разказа, че общата слабост в растителната защита е липсата на точна информация кога е най-ефективният момент за третиране. На семинара в четвъртък той ще обясни


Прочети тук: Лозите и ябълките боледуваха, защото фермерите са лишени от информация


Имаше и стопанства, които все пак се справиха в рисковата ситуация.


 

Прочети тук: Приключи беритбата на най-хубавото винено грозде в Пловдивско – на „Вила Юстина“

Има такова грозде в страната!


На семинара в четвъртък Звездомир Желев ще разкаже како могат да направят лозарите, за да държат болестите далеч от стопанствата си и да се радват на добра реколта.

 

 

 

 

 

Leave a Comment