Птичи грип в Бургас, МЗХ с извънредна пресконференция

къдроглав пеликанСлучай на птичи грип е регистриран в Бургас. Болестта е установена след изследване на причините за смъртта на къдроглав пеликан, съобщиха от Министерството на земеделието и храните, цитирани от Би Ти Ви.

Трупът на птицата е намерен в защитената местност „Пода“ край Бургас. Това е първият доказан случай на птичи грип у нас.

Според Агенцията по храните в града става въпрос за единичен случай.

Ресорното министерство свика извънредна пресконференция. В нея ще вземат участие зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Птичият грип се разпространява по въздуха и чрез изпражненията. Дивите птици често изпълняват ролята на резистентни носители, предавайки го на по-чувствителни домашни породи. Може да се предава и чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло. Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка.

 От всички вируси на птичия грип само подтиповете H5, H7 и H9 е известно, че са способни да преминат през видовата бариера между птиците и хората. Има опасения, че ако вирусът на птичия грип претърпи антигенно изместване с вируса на човешкия грип, полученият нови подтип би бил и силно заразен, и силно летален при хората. Такъв подтип може да предизвика масова смърт сред хората.

Очаква се на пресконференцията да съобщят какъв тип е вируса, причинил смъртта на пеликана в Бургас.

Leave a Comment