Птичият грип засечен в Бургас е от смъртоносния щам. Според властите е инцидент

Ветеринарите  в Североизточна България са на крак, забранен е ловът, търговията с птици и яйца и транспортирането им

пресконференция птичи грипПтичият грип, който уби преди четири дни къдроглав пеликан в защитената местност „Пода“ край Бургас, е носител на смъртоносния за птици и хора вирусен щам H5N1. Това съобщи на извънредна пресконференция заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Димитров успокои, че Министерство на земеделието и храните е предприело всички необходими мерки във връзка с установен случай. В „Пода“ са бли открити две мъртви птици-пеликан и чайка. От тях са взети проби и са направени изследвания в Националната референтна лаборатория към Националния ветеринарномедицински институт. H5N1 е установен единствено при пеликана. При чайката пробите са отрицателни.

„На този етап няма нищо обезпокоително, защото са предприети всички необходими предпазни мерки“, каза още зам.-министър Цветан Димитров. 

 

Д-р Дамян Илиев, зам.-изпълнителен директор по здравеопазване на животните към Българска агенция по безопасност на храните, заяви, че се извършват рутинни мерки, които включват уведомяване на населението, раздаване на информационни материали, забрана за преместване и транспортиране на птици, изпращане на яйца, търговия и други. „Ние сме готови и сме предприели нужните действия. В трикилометровата обявена предпазна зона няма нито един наличен птицевъден обект. В района под наблюдение, който включва периметър от 10 километра, има два стопанства за птици.

Тъй като заболяването е констатирано при дива птица, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев, е издал заповед, с която ловът на птици в района е забранен. Тази забрана ще обхване три ловни дружинки, които вече също са информирани за случая.

От БАБХ са инструктирали директорите на областните структури в Бургас, Варна, Добрич и Силистра, които с повишено внимание трябва да следят епизоотичната обстановка. На тях също е възложено спазването на постоянен ветеринарномедицински контрол. Наложена е забрана за провеждане на изложби, пазари и други събирания в тези области.

 

Leave a Comment