Тревога: И пчелите в Пловдивско измират

Синдромът на празния кошер дойде и у нас, констатира пчеларят Николай Гайдов
Николай Гайдов,

Николай Гайдов,(вдясно) е силно притеснен за пчелите у нас
Снимка на Фокус

„Изключително тревожна е ситуацията с пчелите!“ Това каза днес Николай Гайдов, член на пловдивското дружество на пчеларите „Акация“, който от години се занимава с тази дейност. Гайдов заяви, че съседът му по пчелин установил наскоро, че е загубил 56 кошера от общо 100. Те се намират в землището на село Войводиново. „С над 50 процента сигурност смятаме, че причината е близкият масив, на който миналата година се отглеждаше царевица. Фермерът провеждаше растителната защита с никотиноиден хербицид“, поясни Гайдов.

Той каза още, че интернет-форумите на пчеларите са пълни с отчаяни данни за загуби на пчелни семейства. „Колеги от Странджа Сакар са установили, че тази пролет една четвърт от пчелите са измрели. Преди месец от Ловешко също сигнализираха за мистериозна смърт на много голям брой семейства. Подобна информация дойде и от Сливен“, изброи Николай Гайдов.

Наред с измирането на ценните насекоми, стопаните констатират и друга аномалия – пчелите напускат кошерите. „Не умират, а ги напускат“, повтори, за да е ясен пловдивският пчелар.

Той съобщи, че това поведение било известно като „синдромът на празния кошер“. За пръв път бил описан в САЩ в началото на този век. После същото бягство започнали да наблюдават и в Западна Европа. „От година на година явлението пълзи насам и вече е факт“, констатира Гайдов.

В САЩ са изброили 60 причини за измирането на пчелите. Една от тях е разпространеният из цял свят инсектицид, с който пчеларите пръскат срещу акара варола, и който вреди на полезните насекоми. .

Досега пчеларите в страната бяха подпомагани от земеделското министерство с 350 до 500 хиляди лева годишно – пари, специално предназначени за закупуване на лекарства за насекомите. През следващия програмен период сумата ще бъде увеличена на 2.8 милиона лева. „Това е лошо, защото всички пчелари ще ползват масово официално разрешения, но изключително вреден инсектицид“, изказа лично мнение Николай Гайдов. Той се оплака, че министерството взема решения за бранша без да се допита до него.

Относно неоникотиноидните инсектициди, човекът от дружество „Акация“ припомни, че Мария Габриел е предложила в Комисията по земеделие да се забранят 4 особено вредни за пчелите препарата. Депутатите обаче отхвърлили предложението. Представителите на Германия и Швейцария със сигурност гласували с „не“, защото заводите-производители на неоникотиноидните препарати са „Байер“ – Германия и Синджента“ – Швейцария. Един от нашите евродепутати също гласувал против предложението на Габриел.

2013 г. може да се окаже най-гладната за България от десетилетия насам, твърдят наблюдатели. Изчезването на работливите насекоми в цялата страна води след себе си и липса на земеделска реколта. Хиляди фермери вече са в ужас как ще се прехранват това лято и дали въобще има смисъл да засаждат продукцията си.

За своя кратък живот от около 45 дни, събирайки мед, пчелата опрашва около 2 000 000 цвята. Така летящите насекоми осигуряват екологичното равновесие в природата, което сега рязко ще бъде нарушено. А това означава, че ябълки, круши, домати, картофи няма да могат да дадат плод. Стопаните не са в състояние да заменят работата на пчелите и вече алармират, че идва гладна година.

 

Leave a Comment