Държавните съветници на фермерите ще бъдат вписани в Регистър

От земеделското министерство все още не са изпратили за нотификация в Брюксел предвидената национална помощ за намалена акцизна ставка

Автор: Мартин Иванов

земеделска комисия Служителите на Националната служба по съвети в земеделието, които са преминали специално обучение и могат да консултират земеделските производители по различните мерки в новата Програма за развитие на селските региони, ще влизат в специален регистър. Това предвижда една от промените на приетия от парламентарната комисия по земеделие законопроект за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Създаването на подобна база данни е единствено с цел фермерите да могат да се ориентират кои от служителите в НССЗ имат право да ги съветват по подадените от тях проекти. Частните консултанти също остават на пазара, но те по никакъв начин няма да бъдат подпомагани от държавата, уточни след заседанието на комисията заместник-министър Васил Грудев пред медиите. Той припомни, че безплатно и безвъзмездно фермерите ще могат да бъдат съветвани само и единствено от служителите на службата по земеделие.

Освен това депутатите приеха и някои промени с цел повишаване на прозрачността и ефективността в работата на фонд „Земеделие”, като например това, че решенията на УС на Разплащателната агенция ще се взимат само с 2/3 от гласовете на присъстващите членове на управителния съвет. Това означава, че в бъдеще решенията ще могат да се вземат с гласовете на минимум 6 от 8 присъстващи. Тази промяна се прави с цел да се избегнат ситуации подобни на тази от 2014 година, когато заради невъзможност да се събере УС на фонда се блокираше работата на Разплащателната агенция.

Предвижда се в бъдеще и всички решения на фонда да се публикуват на страницата на аграрното министерство. Досега, според министър Грудев, за работата на фонда се е разбирало от някои „апокрифни прессъобщения”, без да е имало яснота, каква точно е била тя.

Стана ясно, че в законопроекта не са включени текстовете, визиращи схемата за подпомагане на производителите при заплащане на акциза по горивата. Причината за това е липсата на единство с финансовото министерство по отношение на техническите аспекти за държавната помощ. От НАЗ попитаха, дали в този случай нотификацията за държавна помощ за намалена акцизна ставка на горивата  за периода 2015-2020 е изпратена в Брюксел?

До момента  зърнопроизводителите са били информирани, че нотификациите за държавните помощи – за предотсъпен данък и за намалена акцизна ставка, са изпратени в ЕК още през декември миналата година. От бранша изразиха надеждата си, че няма да се стигне до там, че да се изтърве срока за подаване на съответната нотификация, и земеделските производители да изпуснат срока да получат подпомагане за акцизите на горивата за 2015 година. От аграрното министерство потвърдиха, че въпросната нотификация все още не е изпратена, и заявиха, че няма краен срок за нейното подаване.

Яснота по въпроса може да бъде дадена на утрешното заседание на комисията, когато се очаква да присъстват представители на финансовото министерство във връзка с обсъждането на промените в закона за ДДС на горивата.

Leave a Comment