Делегация от Китай се срещна с местното управление на Пловдив и посети индустриалните зони

Тази среща е една конкретна стъпка в посока инвестиции, заявиха китайските гости

Делегация от 10-милионния град Нинбо в Китай се срещна с областния управител Розалин Петков и с кмета на Пловдив Иван Тотев днес. Посещението е шест месеца преди мащабното Международно изложение в Китай, което се организира по Инициативата 16+1 между 16-те държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и китайската държава. То ще започне на 8 юли 2015 г. В края на миналата година европейските страни, включително и България, подписаха меморандум за сътрудничество, а в нашата страна ще бъде създаден центърът на партньорството в областта на селското стопанство между Китай и държавите от ЦИЕ. На срещата между десетте високопоставени в община Нинбо китайски представители присъства и Ангел Христозов, който е председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, в качеството и на организатор на визитата.

китайска делегация в Пловдив

„Преди да пристигнем тук, в България, ние се срещнахме с нашите китайски приятели и партньори, които вече са решили да инвестират в България и в Пловдив, така че тази среща е една конкретна стъпка в тази посока“ – заяви Ли Дзиенхуа, зам.-президент на Комисията за насърчаване на международната търговия, клон Нинбо.

Изложението през юли ще бъде не само среща на бизнеса, но и среща на общини, области и инвестиционни институции. Затова са предвидени множество подфоруми, тематични за всяка категория. С цел реализиране на китайската политика за засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа, ще бъдат организирани множество съпътстващи събития, които да улеснят общуването между бъдещите партньори, вкл. в областите – туризъм, образование и култура, обясниха китайските гости.

Те отправиха официална покана към областния управител и кмета на Пловдив да посетят предстоящия форум и да оглавят българската делегация.

Преди България да подпише меморандума с Китай, кметът на Пловдив Иван Тотев подписа подобен документ, китайска делегация в Пловдивно с кмета на мегаполиса Шънджън Цин Ксу. Двата града изпратиха делегации делегации на бизнес форуми, проведени в града на тепетата и в 16-милионния Шънджън.

Община Пловдив изпрати 3 студенти да се обучават със стипендии в Шънджън, а след създадената връзка между университетите вече има и желаещи от китайска страна, които искат да се обучават в Пловдив.

Председателят на  Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов запозна областния управител и кмета на Пловдив за наскоро подписания „Меморандум за сътрудничество между Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и Комисията за насърчаване на международната търговия, клон Нинбо (CCPIT)“. Асоциацията  е предложила на китайските си партньори в Нинбо да бъде организирана изложба на известни български художници, както и гостуване на Ансамбъл „Тракия“.

По програма предстои посещение на делегацията от Нинбо на икономическа зона Тракия и на забележителностите на Стария Пловдив.

Leave a Comment