Две бедствия пред животновъдите – Син език и фалити заради цената на млякото

Болестта идва, а съдебни дела спират ваксината. Суровината е без пари, а ЕС отказва помощ

„Животновъдите са силно притеснени от две бедствия – Синия език и изкупната цена на млякото„, обясни

Пенко Налбантов

Пенко Налбантов

решението за протеста, насрочен за 4 февруари, Пенко Налбантов, председател на пловдивското сдружение „Тракия милк“. (Кой и защо реши млекопроизводителите да протестират виж тук)

„Заплахата Син език се приближава заради топлото време. Ето, през февруари прогнозите са за средна температура от 15 градуса, което означава, че приносителят на заразата става активен. В същото време обаче фирмата, спечелила поръчка за доставка на ваксината, не може да изпълни заявката, защото търгът се обжалва“, посочи Налбантов. Според него в момента това е най-сериозното притеснение на бранша.

Изкупната цена на суровото мляко е другият стрес за животновъдите. В момента тя е около 50 ст./литър, а миналата година по същото време беше 96 ст. за кравето мляко. В понеделник, 26 януари, Брюксел отказа национална финансова помощ за българските животновъди на земеделския министър Десислава Танева. Според Пенко Налбантов в съседна Румъния животновъдите получават държавна подкрепа около 40 ст. на литър краве мляко. „И при румънците суровината се изкупува за около 50 ст., но колегите не са заплашени от фалити точно защото им се дават допълнително средства от националния бюджет за разлика от нас“, сравни Пенко Налбантов.

Въпреки, че в писмото на бранша (адресирано до премиера Бойко Борисов и с копия до Десислава Танева и председателя на земеделската комисия в НС Румен Христов) се настоява за защитна изкупна цена на млякото, според Налбантов това няма как да се случи. Млекопреработвателите са заявили, че ако суровината поскъпне, те ще започнат да внасят от съседна Румъния или от други европейски страни, където цената е около наши 0.50 лева за литър. Причината: българският пазар е залят от евтини вносни млечни продукти.

„За да са с конкурентни цени, нашите мандри спряха да ни издават фактури по ДДС. Така продават сиренето и кашкавала с 20% по-евтино, но за нас това е проблем“, сподели председателят на „Тракия милк“.

„Надяваме се на среща с премиера и със земеделския министър, защото митингите не решават нищо“, обобщи Пенко Налбантов.

1 Comment

  1. Земеделец каза:

    Имам осещането ,че тази 200 000 овце под селекция който имат право на нова субсидия са собственост на личности близки до власта .На практика се получава дайте да си дадем на нас пари а останалите 650 000 овце кучетата ги яли.Така е и при кравите от 300 000 ще вземат 10 000.При това разликата в средствата е огромна та питам аз защо винаги така се случва не беше ли редно да се даде шанс на останалите.Сит на гладен не вярва това е ралността в БГ. Говорим за добиви но не казваме НАЙ ВАЖНОТО НЕ МОЖЕМ ДА ХРАНИМ ЖИВОТНИТЕ КАЧЕСТВЕНО ЗАЩОТО НАЯМАМЕ СРЕДСТВА СЪЩИТЕ ТИЯ ЖИВОТНИ АКО ГИ ЗАДОВОЛИМ САМО СЪС СМЕСКИ МЛЯКОТО СЕ КАЧВА ДВОЙНО НО СМЕТКИТЕ НЕ ИЗЛИЗАТ ЗАЩОТО 1КГ СМЕСКИ Е 65СТ А КИЛОГРАМ МЛЯКО 45СТ ТУКА Е ПРОБЛЕМА.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЛЮЦЕРНА СОВ ШРОД И.Т.Н.

Leave a Comment