Да отворят пазара с Турция и да продаваме стадата!

Автор: Мартин Иванов

пресконференция на животновъдиПредставители на животновъди от цялата страна поискаха незабавно осигуряване на ваксина срещу Синия език на пресконференция днес. В противен случай те заплашиха с масови протести още следващата сряда.

„Държавата да внася ваксината незабавно, Нямаме време да чакаме техните поръчки и техните игри”, заяви Танчо Колев, председател на Националната асоциация на животновъдите. „Няма да стане с играта има търг -няма търг. Досега да са си направили търговете. Имали са седем месеца за това. Ако до сряда нямаме отговор, всяка седмица ще сме на паважа”, допълни той.

Животновъдите, според него, не възнамеряват да отстъпват и искат или спешно да се предприемат мерки или държавата да отвори пазара с Турция, което да позволи на фермерите да разпродадат животните си и да ликвидират стопанствата си. „След като държавата е решила да субсидира само 10% от животните, а останалите са излишни, да отваря границата и да разпродаваме животните”, заяви категорично Колев и каза че е обявил телета и овце майки за разплод за продажба, но от 40 дни няма интерес. „Това означава, че няма пазар. На нас ни е омръзнало. Никой не иска вече да се занимава с това“, допълни той.

Заради ситуацията със Синия език за нашите животновъди  затвориха врати и малкото пазари в Косово и Турция не само за агнета, но за телета и овце. От бранша алармираха, че е възможно заявените ваксини да не стигнат за всички животни и да се стигне до избирателна ваксинация. Животновъдите все още не знаят къде е било последното огнище на болестта Син език. Те са провели неофициални срещи с турски партньори, които са заявили интерес за закупуване на български животни. От турска страна са били готови да приемат живата стока от България и да я закупят при условие че е от незаразена област и е престояла 60 дни в карантинен център.

Според бранша никой не иска да разреши проблема със Синия език. Организаторите на пресконференцията попитаха защо можем да ядем турски плодове и зеленчуци, а да не внасяме ваксина от Турция. Според Георги Янчев, представител на един от вносителите на въпросната ваксина срещу щам 4 на Синия език, причината за подобна забрана е, че в Турция, за разлика от страните от ЕС, се използват така наречените „живи ваксини”. В страните от Европейския съюз е разрешено използването само на неживи ваксини, Освен това според него в страни като Италия и Испания две или три години след първичната ваксинация срещу Син език фермерите получават разрешение за доброволна ваксинация на животните.

Фермерите в Пловдивско са силно притеснени

„Момчетата в региона са силно притеснени от ново избухване на болестта”, заяви за АгроПловдив Атанас Къцов, председател на регионална структура на млекопроизводителите. Това важи особено за животновъдите от Ямболско, Сливенско и Ивайловградско, където измряха огромен брой животни. Поради незнание фермерите масово са записвали при предаване на животните в екарисажите, че тежат по 30 килограма, като за подобно тегло са вземали нищожни компенсации по 2,30 на килограм. С тези пари обаче не може да се купи овца-майка.

Къцов алармира, че е много възможно предвид на меката зима да се стигне до нов бум на заболяването още през март и април. „Ако няма ваксина от 15 февруари, всяка седмица ще съм на протест”, заяви той и добави, че скоро може да няма животни. „Пътувайки за Стара Загора онзи ден видях, че всичките ниви в района са блатясали. Това са потенциални огнища на комари. Има една поговорка „Парен каша духа”. Ние сега духаме кашата, защото миналата година се опарихме”, каза още той. „Има една приказка: Иванови студове и Петрови жеги. Знаете ли че на Ивановден беше плюс 15 градуса. Мухите във фермата ми не са умрели.“ Според него дори и при незабавен старт на ваксинацията лекарят в Съединение например не може да ваксинира непрекъснато, защото освен това трябва да регистрира в системата всяко ваксинирано животно. А в Съединение има 300 крави и 3500 овце.

„Управляващите не пожелаха да сложат чипове на овцете и кравите за да стане по-лесно, а сега ще маркират котките и кучетата”, каза си болката фермера. „Имам 95 животни и ако утре пуснат ваксината ще ги ваксинирам, но не съм само аз.” Според фермера е много възможно ваксината да дойде тогава, когато няма да има ефект от нейното прилагане, а се задават и други болести.

Полско мляко залива пазара ни

Затварянето на руския пазар  след налагането на ембаргото не е оказало чак такова влияние върху експорта на месо, колкото на млечни продукти, споделиха фермерите. Складовете на млекопреработвателите пращят от продукция. . В момента пазарът ни се залива от полско кондензирано мляко на цени между 16 и 18 евроцента.

Животновъдите се оплакаха че липсва контрол, и никой не знае при кои млекопреработватели отиват тировете с полско мляко. В момента изкупната цена на млякото у нас масово е между 50 и 64 стотинки, но има и фермери които го продават по 35 стотинки при реална себестойност на продукцията от 68 стотинки за килограм. До спад в цените на месото, според Танко Колев, се стигна след затваряне на пазарите за живи животни в Турция и Косово.

Leave a Comment