Ректорът на АУ – дясната ръка на министъра в научния съвет

През май трябва да са готови стратегиите за укрепване на слабите сектори
Димитър Греков

Ректорът на АУ проф. Греков е зам.-председател на новия съвет

Ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков е заместник-председател на новосформирания Бизнес-научен съвет към Министерството на земеделието и храните. Основната работа на звеното ще е да подготви до края на май обща стратегия за развитие на земеделието до 2020 година, съобщиха от МЗХ.

Първото заседание на Бизнес-научния Съвет бе открито днес от проф. Иван Станков в МЗХ. На него се взе решение да се разработят стратегии за секторите, които се нуждаят от подкрепа. „Много е важна мисията на съвета в момент, в който се обсъждат приоритети на Общата селскостопанска политика“, посочи министърът. Той каза, че аграрните производствата в България са слаби и трябва да бъдат подпомогнати.

„В момента страната ни внася 90 % от плодовете и зеленчуците, които консумираме. Това трябва да се промени“, е категоричното намерение на министъра. Според него планинското земеделие и животновъдство трябва да са основни приоритети, заедно с производството на тютюн, лозарството, както и биопроизводството и розопроизводството. „За тях трябва да осигурим субсидиране“, наблегна проф. Станков.

„Времето на служебното правителство е много кратко и през месец май ние трябва да сме готови с нашите стратегии, за да ги предложим на новото правителство“, каза още министърът. Затова още другият петък ще бъде проведено второто заседание на съвета, на което МЗХ ще представи анализ на състоянието на земеделието.

Министър Станков, подчерта че Бизнес-научният съвет е иницииран от Президента на Република България Росен Плевналиев, който е възложил като основна задача поставянето на ново начало.

В Бизнес-научния съвет участват заместник–министрите на земеделието и храните Снежана Благоева и д-р Цветан Димитров, главният секретар на министерството Лилия Иванова, представители на научните среди в аграрната област, браншови организации и представители на бизнеса.

 

 

Новини

Leave a Comment