Танева: Можем да стартираме пряко договаряне за вноса на ваксина срещу Синия език

Мандрите са алармирали Агенцията по храните за вноса на нелогично евтините сирена и кашкавали от ЕС, но реакция не е последвала

Десислава Танева

Автор: Мартин Иванов

„След като проверихме нещата и по съвет на браншовите организации, още през следващата седмица сме готови да стартираме процедура по пряко договаряне за вноса на ваксина срещу болестта Син език”, заяви на среща с представители на животновъдни организации днес министърът на земеделието Десислава Танева.

Срещу процедурата, обявена от БАБХ за избор на доставчик на ваксина срещу Синия език, са подадени две жалби във ВАС, което означава, че би имало закъснение за потвърждаване на процедурата, потвърди Танева. Тя изрази надежда, че в крайна сметка ще се спази срока за доставка на ваксината.

На срещата стана ясно още, че министър Танева е провела разговори с представители на различни организации с цел предприемане на допълнителни мерки за контрол върху нерегламентирания вътрешнообщностен внос на месо, така че той да не влияе негативно върху пазара на българските производители.

Земеделският министър изрази готовност да приеме различни законодателни инициативи от страна на бранша, които да спомогнат за отстраняване на пропуските в контрола по отношение на храните от страна на Агенцията по храните. В тази връзка представителите на различните организации заявиха, че БАБХ е „в пълно бездействие”, или „действа там, където няма проблем”.

Димитър Зоров, председател на Националната организация на говедовъдите, даде пример с масовите реклами на сирене на цена от 2,99 лева и кашкавал по 6,99 лева. Въпреки че от бранша са алармирали БАБХ, че подобни продукти не може да са истински, инспекторите са отказали да се самосезират с аргумента, че трябва да бъде подадена официална жалба.

„Не стига че нищо не върви и че ни заливат с боклуци, но не искат и да контролират пазара”, заяви още Зоров и поиска повсеместен контрол на всички продукти в търговската мрежа. Производителите на млечни продукти според него са обезверени от липсата на адекватен контрол.

Leave a Comment