ЕТ, които не са били действащи през 2014 г., не подават декларации в НАП

НАП в ПловдивЕдноличните търговци (ЕТ), които през 2014 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2015 г., напомнят от НАП Пловдив.

За работещите ЕТ приходната агенция напомня, че доходите им от стопанска дейност се облагат със ставка от 15%. Върху останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Например едноличен търговец, чиято дейност е производство на керамика, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.

1 350 пловдивчани вече са декларирали пред НАП доходите си от предходната година. Една трета от тях са го направили онлайн – с електронен подпис или ПИК.

 

Leave a Comment