Борсите отчетоха годишен спад на зърното от 5 до 26%, само слънчогледът е поскъпнал

С най-голям срив при борсовите стоки е петролът, който загуби 54% от цената си от януари 2014-а

Автор: Мартин Иванов

Средната цена на пшеницата у нас в края на януари 2015 г. е 310 лева за тон, което е спад с 9% в сравнение с аналогичния период на 2014 г., когато  е била 340 лева за тон. Това съобщи днес Антоанета Белопитова, експерт от Софийската стокова борса (ССБ).

При брашното поевтиняването е с 3% до 0,70 лв. за килограм.

Като цяло експертите отчитат разнопосочна и интензивна търговия както на зърно, така и на храни, която е повлияна от поскъпването на долара. Пазарът в световен мащаб, според Васил Симов – изпълнителен директор на ССБ, остава объркан и при някои стоки, които традиционно поскъпват през зимата, сега се наблюдава поевтиняване. При пшеницата на международните пазари то е в рамките на между 5 и 14% на годишна база. В момента пшеницата в САЩ се продава при 243 долара за тон, в Германия при 237 долара за тон и 224 долара за тон във Франция.

Скъпият долар доведе дотам, че щатската пшеница загуби част от позициите си на пазарите за сметка на европейската, която спечели почти всички търгове, включително и последния. Предвид на прогнозите за още по-големи реколти, експертите не очакват поскъпване на зърнените култури. Според тях ако поевтиняването на пшеницата и царевицата продължи и през 2015 година, земеделските производители могат да изпитат известни трудности при реализацията на продукцията си. Негативно влияние върху производителите могат да окажат не само очакванията за още по-големи реколти, но и непрекъснатото повишение на крайните запаси , което показва, че няма достатъчно пазар.

Средната цена на царевицата у нас остава на миналогодишното ниво от 270-280 лева за тон . През тази седмица на Софийската борса е имало сделки с ронена царевица при 320 лева за тон. Щатската царевица в момента се продава при 183 долара за тон, унгарската- 152 и френската 175 долара за тон. Спадът на годишна база е 14% за САЩ и Унгария, и 26% за Франция.

Благоприятните прогнози на американските експерти по отношение на реколтата на рапица доведоха до спад в цените ѝ на международните пазари и към момента в Ротердам тя се търгува при  346 евро за тон, което е спад с 5% на годишна база. У нас средната и цена е около 680-700 лева за тон, което е същото както в началото на 2014 година.

семе слънчогледЗа разлика от останалите култури, при слънчогледа не се наблюдава поевтиняване и основната причина за това са очакванията за по-слаба реколта. И в България, и в страните около нас се наблюдава увеличаване на цената на слънчогледа от септември 2014 година насам. По-слаби реколти се очакват основно за Русия- 9 млн. тона (-1,6 млн. тона през 2013/14 г. ) и Украйна – 10 млн. т (-1 млн. т) , което доведе до поскъпване на слънчогледа в тези две страни на годишна база с между 7 и 9%. У нас няма промяна в цената на слънчогледа, и тя се движи между 600 и 630 лева за тон.

Нерафинираното олио на борсата в Ротердам се продава при 805 долара за тон, което е спад с 11% за година. У нас също се наблюдава спад в цената на олиото, като на едро литър олио се продава при 1,60 лева, срещу 1,79 през януари 2013 година (-11%).

Експертите отчетоха и сериозно поевтиняване на захарта у нас, като за пръв път от 15 години насам на едро тя се продава под 1 лев за килограм. Моментната ѝ цена е 0,98 лева за килограм (поевтиняване с 26% за година), при положение, че нормално тя се движи между 1,30 и 1,50 за килограм. Причината за това е спадът в потреблението.

На международните пазари търговията със захар остава динамична. Докато рафинираната захар на борсата в Лондон бележи спад с 2% за година, то нерафинираната захар на борсата в Ню Йорк продължава да се търгува на ценовите стойности от миналата година по същото време. В момента рафинираната захар се продава при 399 долара за тон, а нерафинираната при 334 долара за тон.

Най-голям срив, както е известно, се наблюдава в цените на петрола, като в момента средната му цена е около 50 долара за барел, което е спад с 54% за година.  Според експертите причината за резкия спад на петрола на международните пазари са по-скоро геополитически, отколкото пазарни.

У нас горивата също поевтиняват, като при бензина цената се е понижила с 25%, а дизеловото горивое поевтиняло със 17%. В момента дизела се продава средно при 1590 лв. за 1000 л, а  бензина при 1540 лв. за 1000 л .

Leave a Comment