Менда Стоянова: Ако аз се осигурявах в частен фонд, щях да поискам да видя портфейла му

Менда СтояноваХората нямат информация за парите, които са внесли в частните пенсионни фондове и това е основен грях,. Необходими са законови промени, които от една страна да гарантират доходност на осигуровките за пенсия, а от друга – сигурност за събираните във фондовете пари. Това каза тази сутрин пред БНТ председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Друга законова слабост, посочена от нея по повод вчерашното изслушване на ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) в парламента е, че надзорният орган няма права да разследва косвено свързани с фондовете лица за изтичане на средства.

Безобразие е, че хората не могат онлайн да видят какви вноски са натрупали през годините и дали работодателите им са внасяли коректно 5-те процента от заплатите им по сметките за задължително допълнително пенсионно осигуряване, смята Менда Стоянова. Проблем е, че с калкулатор не могат да пресметнат каква пенсия биха получили според натрупаните средства в личните им партиди и осигурената от фондовете доходност върху тях. Както стана ясно вчера, общата реална доходност на частните фондове в периода 2007-2014 г. е отрицателна.

Менда Стоянова обясни, че ако трябва тя самата да си избира пенсионноосигурителен фонд, би поискала да види портфейлите им, за да реши – нещо, което липсва като информация в момента. Председателят на бюджетната комисия обясни, че преди години е била изпратила въпроси към пенсионните фондове, но не е получила отговор на всички.

По повод работата на КФН Стоянова посочи, че вчера бюджетната комисия не е имала за цел да осъществява разследване на дейността на надзорния орган. Тя информира, че от „Капитал“ са изпратили въпроси към КФН относно съмнения за пазарни манипулации. Депутатите са предали въпросите на комисията и са поискали отговори в седемдневен срок. След това ще бъде насрочено второ заседание на бюджетната комисия именно с разследваща цел.

 

Leave a Comment