Команден център на НАТО ще бъде разположен в София

НАТОВ България няма да има военна база на НАТО, но военният алианс ще разположи команден център в София. Това съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. „Въпросът за Шабла не е стоял на дневен ред и не е взето подобно решение. Никога от страна на НАТО не е искано да бъде разположена военна база“, каза Ненчев, а Сидеров го реплекира, че въпреки това страната и става част от фронтовата линия.

Въпросът на Волен Сидеров идва след като „РИА Новости“ съобщи, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е потвърдил плановете на пакта за създаване на командни пунктове и сили за бързо реагиране в шест страни от Източна Европа. Това са България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Очаква се окончателното решение по въпроса да бъде взето на срещана на алианса в Брюксел на 5 февруари.

Тези командни пунктове ще станат свързващо звено между националните армии и тези на членките на НАТО, обясни Столтенберг. Те „ще провеждат учения и ще извършват планиране и някои командни елементи за усилване като допълнение към силите за повишена готовност“.

 

Leave a Comment