Преподаватели и гости на АУ зарязаха лозята, поляха с вино земята

зарязване на лозята на АУПреподаватели и гости на Аграрния университет (АУ) в Пловдив зарязаха днес учебните лозя край село Брестник и поляха с бакър, пълен с вино, земята с пожелание за плодородие. Така започна празникът на Лозаро-градинарския факултет, който се отбелязва традиционно заедно с деня на Трифон Зарезан. На практика точно АУ стартира веселата фиеста на винените фестивали, които някои честват на 1 февруари, когато е църковният празник Трифон Зарезан, а други на 14 февруари заедно с деня на влюбените.

Преди това деканът на факултета Красимир Михов и ректорът Димитър Греков поздравиха със слово присъстващите и пожелаха богата реколта и майсторско вино.

Земеделският министър Десислава Танева изпрати поздравително писмо, в което се казваше: „Виното никога не умира. То е в душата на този, който го пие.“

IMG_1005Поздрави към АУ отправиха и зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, както и секретарят на Съвета на ректорите Григорий Вазов.

Инструментален и танцов състав подхванаха Добруджанско хоро и чашите зазвънтяха от наздравици.

По-късно ректорът поясни, че университетът разполага с втората по големина учебна лозарска база в Европа. Пред нас е само Молдова, уточни поф. Греков.

Лозята на АУ са от 650 сорта върху 450 декара. Тук студентите се учат не само как да се грижат за многогодишното растение, но и как да правят хубаво вино. Според проф. Греков българските напитки са наистина на световно ниво като качество, но ние трябва да решим проблема си с пазарите.

Сред гостите бе депутатът от ГЕРБ и бивш областен управител Здравко Димитров, както и гости от турското консулство.

Leave a Comment