Градини от сливи и смокини ще са подходящи за Пловдивско според БАН

Земеделците трябва да помислят за напояването, тъй като тенденциите на климата са към продължителни засушавания според проф. Веселин Александров

узряла смокиняЗаради климатичните промени в България ще започнем да създаваме градини от сливи, киви и смокини, прогнозира пред радио „Дарик“ проф. Веселин Александров, директор на Департамент „Климатология и Агрометеорология” към НИМХ-БАН. В Пловдивско например могат да се създадат плантации от смокини, които да се изнасят, даде пример той.

За това как ще се отразят измененията на климата върху земеделието в БАН са правени изследвания и математически модели. Те показват, че пшеницата ще продължи да се развива на нашата територия. „Заявявам, че Добруджа няма да стане пустиня и ще остане житницата на страната, освен ако няма проблем с шистовия газ“, коментира проф. Александров. Според него обаче сортовете трябва да се адаптират към новата ситуация в климата, който ще става по-топъл и по-сух. При поливане на царевицата добивите могат да се покачат с 50 и повече процента, сигурен е проф. Александров.

Отглеждането на маслини и цитруси на българска територия не е удачно, според учения. Портокали ще могат да се отглеждат около Сандански и Мелник. Опитите в да се отглеждат маслини в най-южните райони на България замряха, даде пример проф. Александров. 

Според Веселин Александров у нас се появява тенденцията към размиване на сезоните. Така е защото зимните температури се повишават, а пролетните и есенните станат по-ниски. Въпреки, че на пръв поглед сезоните се превръщат в двата – зима и лято, според науката това не е така.  „В България в момента нямаме субтропик, оставаме си с четири сезона и аз мисля, че още дълго време ще бъде така“, коментира професор Александров. България си остава на територията на умерения континентален климат, обобщи проф. Александров.

Аномалиите във времето да продължат и наводнения като миналогодишните ще са с по-голям интензитет, а сушите, които се наблюдават на територията на нашата страна да се увеличават, прогнозира експертът. Според него ще има проблеми и с водните ресурси – за напояване и за питейни нужди. Хората трябва да мислят за години напред, да създават изпълними планове и стратегии, за да се смекчат негативните последствия от промените на климата, коментира проф. Александров.

Почти всички климатични модели през последните 20 години, които включват Балканския полуостров и територията на България, сочат спад на валежите през топлата част на годината, когато се сеят, поникват и формират добив растенията, подчерта експертът. Според него у нас бихме имали проблем, ако спадът на валежите достигне 20-30%. При такъв сценарий се очаква проблеми с водата да имат районите на Югоизточна България, Североизточната част над Добруджа, която и през 20 в. е най-засушената в страната, както и Софийското поле.

Leave a Comment