Църквата чества светеца лечител Трифон

 

225px-Sv-Trifun18Днес Църквата чества деня на свети Трифон. Заради деня на национален траур в почит на президента Желю Желев, чието погребение е днес, народната традиция по зарязването на лозята е отменена.

Празникът Трифон Зарезан се почита от лозари, соколари, градинари и кръчмари. У нас той се отбелязва по-масово на 14 февруари, когато се е празнувал по стар стил.

Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в малоазийската област Фригия, Римската империя. Семейството му било дълбоко вярващо и възпитало и малкия Трифон в любов и преданост към Бог. Свети Трифон бил още дете, когато след молитва вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. Той имал дъщеря Гордиана, която се разболяла. Макар и хубавица, тя непрекъснато изпитвала желание да се убие – хвърляла се в огъня, във водите и едва я опазвали. Момичето често повтаряло в несвяст: „Само Трифон ще ме излекува“. Така, когато бил на 17 г., Трифон бил открит от хората на императора и отведен в Рим. Той наистина излекувал момичето и се прочул.

Новият император, който заел поста на Гордиан –  Декий Траян, се оказал враг на християните. Управителят на източните римски земи Аквилин следвал императорската воля. Донесли му за свети Трифон – че е християнин лечител. Заловили светеца, осъдили го, измъчвали го, а когато трябвало да го обезглавят, Трифон застанал с лице към изток, благодарил на Бога, че го е удостоил с мъченически венец и възнесъл последното си моление – да се всели душата му в небесното царство. Докато още се молел, той склонил глава и починал.

Днес празнуват имен ден, носещите имената Трифон, Гроздан, Грозданка, Веселин, Веселина, Радко, Радка.

Leave a Comment