Река Черна заля Смолян

Снимка: smolyandnes.com

Снимка: smolyandnes.com

Бедствено положение е обявено в община Смолян. Река Черна излезе от коритото си на няколко места в града и заля къщи, съобщава радио „Дарик“. Евакуирани са осем души, които живеят на ул. „Миньорска“. най-тежка е ситуацията в кв. „Устово“. Дъждът не спира, а снегът се топи. Вероятното количество е над 200 литра на кв. м. Много свлачища са се активирали, а в същото време, според БНР, язовир „Златоград“ прелива.

Обилните валежи през изминалата нощ, които продължават и в момента, повишиха речните нива с метри в района на Смолян. Всички аварийно-спасителни екипи са на крак, за да не се допусне наводнение, съобщава директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението Красимир Шотаров.

Снегът в курорта Пампорово обилно се топи заради валежите. Температурите са от плюс 2 до 8 градуса.в. Работят над 100 пожарникари и спасители.

Частично бедствено положение е обявено и на територията на град Бургас. То е за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”, съобщи кметът на общината Димитър Николов за „Фокус“.

Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците“.

Частично бедствено положение е обявено и в крайграничната ямболска община Болярово. Река Поповска е преляла.

В село Попово са наводнени дворове и приземни етажи на 15 къщи, съобщи замeстник-кметът на Болярово – Нина Терзиева. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. От общината уточниха, че причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

Leave a Comment