България се сбогува с Желю Желев

Снимка на Novinite.bg

Снимка на Novinite.bg

„Винаги идва този ден – денят на смъртта“, започна траурното си слово при опелото на Желю Желев партриарх Неофит в храм паметника „Александър Невски“. Духовният глава намери топли и скръбни думи за скромността и честността на покойния президент, нарече го обединител на народа и политикът, потрудил се много пред олтара на република България.

За поклонението пред първия демократично избран президент на България се стекоха хиляди българи. Тук дойдоха президентът Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов заедно с министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, бившият премиер Симеон Сакскобургготски със съпругата си, еврокомисарят Кристалина Георгиева, председателите на всички парламентарно представени партии, действащите държавни глави на Македония Георге Иванов, на Албания – Буяр Нишани, и на Косово – Атифете Яхяга, както и бившият румънски президент Емил Константинеску, създателите на СДС, приятели и непознати на покойния Желю Желев.

С президента Желю Желев България погребва зората на демокрацията, увехналите си надежди за честен, справедлив и достоен живот. В същото време всички се прекланяме пред човека, който въпреки че беше на върха на държавата, не измами народа си, не се облагодетелства, не се главозамая, не се промени, не се предаде.

Желю Желев ще бъде погребан в понеделник в Боянското гробище до гроба на дъщеря му Йорданка.

 

 

Leave a Comment